Abonnementsartikel

For landmand Mogens Pedersen betyder hyppige oversvømmelser af Værebro Å, at hans limousine-køer har svært ved at blive drægtige. Folketingspolitikere lyttede til ham i dag.

Bæredygtigt Landbrug tog i dag et lille hold folketingspoltikere med på landet for at forklare dem konsekvenserne af manglende vedligeholdelse af vandløb.

De seneste 10 år har Mogens Pedersen, Veksø, ikke kunnet gøre andet end se til, når åer og vandløb gentagne gange har oversvømmet hans marker og forurenet hans jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forureningen, som ifølge ham giver køerne i hans 100 hoveder store besætning drægtighedsproblemer, stammer fra det lokale rensningsanlæg, som leder urenset og beskidt vand direkte ud i Værebro Å under skybrud. Derudover får dyrene diarré.

- Det virker som hul i hovedet. Det siger jo sig selv, at når vi ikke længere må rense vandløbene, så er det bare et spørgsmål om tid, før store arealer oversvømmes. Og jeg kan ikke have køer på græs, uden at de bliver syge på den våde jord, siger en fortvivlet Mogens Pedersen, som netop etablerede sig på ejendommen, fordi der var så fine græsningsarealer.

Mogens Pedersen frygter på sigt at miste retten til støtten, fordi jorden forvandles til sump og siv og dermed ikke er landbrugsjord. Kommunen har tilbudt ham 60.000 kroner i årlig kompensation, men det forslår ingen steder.