Alle redskaber selvfølgelig vigtige. Men marksprøjten er det redskab, som i løbet af en sæson kommer over flest hektarer.

Desuden er det i høj grad marksprøjten, som er afgørende for udnyttelsen af de dyre pesticider, som skal anvendes i mindst mulige doseringer med størst mulig effekt for at få optimal økonomi i planteavlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er valg af marksprøjte ikke så enkel en beslutning, at det blot bør være tankstørrelse, bombredde og pris, som er afgørende for valg af fabrikat. Det er også vigtigt, at kvalitet og muligheder for valg af udstyr er i orden.

Den fornuftige investering handler således om at se sig godt for, så marksprøjten er tilpasset til nøjagtigt det, der er behov for på bedriften, herunder at sikre sig, at den kan udføre et ordentligt sprøjtearbejde. Det sidste gælder ikke mindst bommens evne til at holde sig i ro - først og fremmest sådan, at den ikke bevæger sig frem og tilbage i kørselsretningen.

Alle disse overvejelser var inde i billedet, da Demstrup-Gjessinggaard Maskinfællesskab I/S i sommeren 2011 undersøgte mulighederne på markedet for store trailersprøjter.

- Vi koncentrerede os om tre mærker, og fandt frem til, at en Scan-Sprayer 55 med 5.500 liter tank var den ideelle løsning til at opfylde vores krav, forklarer Thomas Prip Nielsen, driftsleder på Demstrup Gods ved Havndal.

Udstyret er valgt helt ned i detaljen

Sammen med Gjessinggaard Gods er der dannet et maskinfællesskab, som klarer de fleste af opgaverne i det samlede markbrug på 1.150 hektar. Det er dette maskinfælleskab, som har investeret i den nye Scan-Sprayer 55.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En af de helt klare grunde til, at vi igen valgte en Scan-Sprayer, var, at den kunne skræddersys lige efter vores krav.

- Alternativt skulle vi have købt udstyrspakker, som indeholdt udstyr, vi ikke ønskede, og vi havde brug for bomforlængere, så vi nemt kan skifte mellem 30 og 36 meters arbejdsbredde på bommen, fortæller Thomas Prip Nielsen.

- Desuden var det afgørende for valget, der var en fornuftig relation mellem udstyr, kvalitet og pris.

- Vores ønske var ikke at få den billigst mulige marksprøjte, men den bedste til vores brug med netop det udstyr, vi skal bruge.

En meget avanceret marksprøjte

På en måde er der gået lidt ?drengedrømme? i den nye marksprøjte til maskinfællesskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået meget udstyr, men vi bruger også sprøjten hele sommeren igennem, fordi vi har en markplan med kartofler, fortæller Thomas Prip Nielsen.

Når foråret kommer, bliver der spændt en John Deere 6920 for marksprøjten, og den bliver ikke spændt fra før end de sidste sprøjtninger i vintersæden er foretaget om efteråret.

- Sprøjten er blevet skræddersyet til os. Det er sket i samarbejde med Finn Søndergaard fra Scan-Agro, der har givet råd og vejledning i valg af udstyr og dyser.

Den nye Scan-Sprayer 55 trailersprøjte blev leveret til maskinfællesskabet sensommeren 2011, og med til udstyret hører:

* fuldautomatisk GPS-styret sektionsafblænding

Artiklen fortsætter efter annoncen

* bomhøjdeautomatik med hævning/sænkning ved foragrene

* automatisk sporfølgning

* nem vask styret fra førerkabinen i traktoren

* hydraulisk drevet - ingen pto-aksel

* trykbaseret bomcirkulation med lukkeventil på hver dyse

Artiklen fortsætter efter annoncen

* nemt skifte mellem 30 og 36 meter bombredde

- Udstyret gør det nemmere og mere behageligt at være sprøjtefører samtidig med, at det sikrer et bedre sprøjtearbejde. Ikke mindst den automatiske GPS-styrede sektionsafblænding er en stor fordel. Både fordi, det er behageligt, og fordi det sparer kemi, konstaterer Thomas Prip Nielsen.

Den automatiske sporfølgning er fortrinsvis valgt på grund af arealet med kartofter. Ved at køre lige ind i rækkerne helt ude ved forageren bliver der kørt mindst muligt i kammene. Desuden udsættes sprøjten ikke for en stor, unødig belastning ved at hoppe henover kammene.

- I de øvrige afgrøder er det selvfølgelig også en fordel, at sprøjten kører i samme spor som traktorer, mener Thomas Prip Nielsen.

Skifter mellem 30 og 36 meter på fem minutter

Det lyder måske underligt, men Demstrup-Gjessinggaard Maskinfællesskab I/S har brug for at kunne køre med både 30 og 36 meter bombredde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor vi kører gylle ud, sker det på 30 meter, mens vi vander ud på 72 meter i blandt andet kartoflerne.

- På den måde har vi behov for at kunne køre med de to arbejdsbredder, fortæller Thomas Prip Nielsen.

Skiftet mellem de to arbejdsbredder sker ved at montere to forlængere på hver tre meter yderst på hver sin side af bommen. Det afvigerled, der er på 30 meter versionen låses, og så er der et nyt afvigerled i forlængelsen.

- Det fungerer fint og tager kun fem minutter at skifte, siger han.

Når bombredden ændres, skal det tastes ind i terminalen, der betjener sprøjten fra traktorens kabine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er overskuelig at betjene, mener Thomas Prip Nielsen.

Når sæsonen om ikke så lang tid går i gang, regner han med, at den nye Scan-Sprayer 55 skal over cirka 6.000 hektar alene i 2012. Derfor finder han heller ikke, at det er luksus med en sprøjte, der er teknisk avanceret.

Markplan 2012

Vinterhvede                                500 ha

Vårbyg                                         240 ha

Vinterraps                                  140 ha

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alm. Rajgræs                                                          100 ha

Rug                                               100 ha

Læggekartofler                                                         45 ha

Fabrikskartofler                         25 ha