Scan-Agro har sammen med driftsleder Erik Borup fra Ryegaard Gods på Sjælland arbejdet i et års tid på at udvikle en rækkerenser, som ifølge Scan-Agro er den mest avancerede på markedet til rensning af blandt andet raps, spinat og majs.

- Erik Borup har bidraget med flere ideer omkring anvendelse af blandt andet GPS-systemet til renseren, og processen har givet nogle spændende løsninger som får premiere på Agromek, fortæller salgs- og marketingchef Finn Søndergaard, Scan-Agro.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Redskabsstyring både via GPS og kamera

Renseren fra Scan-Agro er udstyret med et Trimble GPS-system, der er baseret på FmX-skærmen, der både kan autostyre traktoren og samtidigt redskabsstyre renseren, således at den automatisk følger rækken med en præcision på ned til cirka to centimeter. Styringen baseres på en parallelforskydning af maskinen, hvilket giver en mere præcis styring.

Renseren er udstyret med universal redskabsramme med 3-punktsophæng, hvor både en såmaskine og renseren kan monteres – det er således standard maskiner, der monteres i samme rammen. GPS redskabsstyring giver stor præcision og er uafhængig af lys og støvforhold og fortsætter, selvom der skulle mangle planter i en del af rækken.

Nyt er også en kamerastyring, der er baseret på et kamera, der ser over to rækker, og dermed er uafhængig af, om afgrøden er sået med GPS.

- Der er fordele og ulemper ved begge systemer, så for at give kunden valgfrihed tilbyder Scan-Agro begge løsninger - hver for sig eller i kombination, fortæller Finn Søndergaard.

Automatisk løft af renseelementer via GPS

Den nye renser er udstyret med et nyudviklet system til løft af renseelementerne i forageren og i kiler, således at de tværgående rækker ikke beskadiges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere løsninger har været i spil i processen, men den endelige udgave er baseret på pneumatiske cylindre. I forhold til både el-aktuatorer og hydraulik, har luft den fordel, at det er lynhurtigt og enkelt at justere, så elementerne løfter og sænker med hensigtsmæssig hastighed. Samtidig er styringen meget enkel - blot en magnetventil, der åbner og lukker for luften. Traktorerne på Ryegaard er udstyret med luftanlæg, så det er naturligvis en forenkling, at luften er til rådighed, men skulle det ikke være tilfældet, monteres en kompressor på traktorens PTO til at forsyne systemet.

Styringen foregår igen fra Trimble FmX skærmen.

Elementløftet er udført som en ”bolt-on” løsning, så det vil kunne eftermonteres på eksisterende rensere og med en enkelt tilpasning også andre fabrikater. Løsningen begrænser ikke elementets terræntilpasningsevne.

Båndsprøjte og spotsprøjte i én

Ryegaards nye rækkerenser er tillige udstyret med GPS-styret båndsprøjte med sprøjteskærme tilpasset raps- og spinatplanter. Det vil sige med et 10 centimeter bredt bånd.

Scan-Agro tilbyder både båndsprøjteudstyr til rækkerensere og båndsprøjter alene, både skærmede og u-skærmede løsninger. Båndsprøjteudstyret er opbygget af komponenter fra hylderne - det vil sige fronttanke, pumper og armaturdele som indgår i Scan-Agros produktion af udstyr til flydende gødning og marksprøjter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Båndsprøjte-udstyret styres igen fra Trimble FmX skærmen både med hensyn til dosering og afblænding i kiler via GPS - omdrejningspunktet er således én og samme computerskærm til styring af både renser og båndsprøjte.

Udstyr kan flyttes til marksprøjte

For yderligere at få udnyttelse af udstyret har Scan-Agro udviklet en løsning, hvor fronttank, GPS-sektionskontrol og en del af båndsprøjteudstyret kan overflyttes til marksprøjten. På sprøjtebommen monteres en parallel rørlinje med dyser, som forsynes med væske fra fronttanken via båndsprøjtearmaturet. Dette udstyr giver mulighed for at foretage rand- og pletbehandlinger med et middel separat fra den generelle tankblanding i sprøjten.

Igen er det FmX-skærmen, der forestår styringen, hvor blandt andet et doseringskort kan indlæses, således at pletbehandlingerne foretages automatisk ud fra dette.

Erik Borup ser store perspektiver i spotsprøjte-udstyret på Ryegårds 36 meter brede marksprøjte. Med opdeling i 14 bomsektioner kan der via det GPS-baserede doseringskort behandles selv små pletter frem for områder i hele bommens bredde.

Forskellige rækkerensere

Scan-Agro tilbyder rækkerensere i foldbare versioner op til 12 rækker med 75 centimeter eller 18 rækker med 50 centimeter samt i fast model op til 24 rækker med 50 centimeter eller 18 rækker med 75 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Renserne kan ifølge Finn Søndergaard opbygges efter kundeønske med forskellige rensetænder, beskyttelsesplader eller tallerkner, stjernerensere, langfinger-efterharve og lignende. Samtidig kan der påbygges græsfrøudstyr, båndsprøjteudstyr, automatisk elementløft og redskabsstyring.