Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer danske landmænd om, hvordan de sikrer og opbevarer deres kunstgødning bedst muligt. Det skriver DR Indland.

Det sker efter terrorangrebet i Oslo, hvor Anders Behring Breivik havde held til at oprette et proformafirma og bestille seks tons kunstgødning, som han konstruerede en kraftig bombe ud af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Videnscentret for Landbrug og DLG er blevet bedt om at indskærpe anbefalingerne over for de danske landmænd.

Selv små mængder er farlige

De konkrete anbefalinger lyder blandt andet, at landmændene skal opbevare deres gødning i et aflåst område, regelmæssigt kontrollere beholdningen af gødningen og være opmærksom på tegn på tyveri.

PET ønsker af operative hensyn ikke at kommentere omstændighederne omkring deres indskærpelse af reglerne for de danske landmænd. De sendte en lignende advarsel ud i 2008, og årsagen er, at selv små mængder kunstgødning kan skabe kraftige bomber.

Koncerndirektør i DLG, Lars Johansen, siger, at PET har bedt virksomheden sende anbefalingerne ud sammen med enhver ordre af ammoniumnitratholdig kunstgødning.

- Hvis der er noget, der ser suspekt ud, og nogen bestiller store mængder i forhold til et lille areal, forsøger vi at holde øje med det. Men endnu har vi ikke konstateret nogle tilfælde, der giver grund til mistanke, siger Lars Johansen til DR.