Justitsminister Lars Barfoed (K) vil gennemgå reglerne for salg af kunstgødning for at gøre det sværere for mulige terrorister i Danmark at fremstille en bombe magen til den, som i fredags raserede regeringskvarteret i Oslo. Det skriver Politiken.

Denne bombe var efter al sandsynlighed fremstillet af kunstgødning med et stort indhold af stoffet ammoniumnitrat, som relativt nemt kan laves om til sprængstof, hvis det blandt andet blandes op med diesel. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal lære af denne episode, og derfor er det helt oplagt, at vi går reglerne for salg af kunstgødning igennem for at se, om der er behov for at stramme op på dem, siger Lars Barfoed til Politiken.

Stramninger ikke tilstrækkelige

For tre år siden strammede den danske regering reglerne for køb af kunstgødning, efter at Politiken havde afsløret, hvor nemt det var at købe over halvandet ton gødning med ammoniumnitrat.

Stramningerne betød, at private kun kunne købe gødning med så lavt indhold af ammoniumnitrat, at det var svært at omforme til sprængstof, og at virksomheder skulle registrere sig i Plantedirektoratet, hvis de ville købe kunstgødning af den farlige slags.

Men nu erkender Lars Barfoed, at disse stramninger måske ikke har været tilstrækkelige.

- Det kan også være, at der skal ske en indrapportering, hvis en virksomhed pludselig køber uforholdsmæssig store mængder gødning ind, siger han med henvisning til, at den norske attentatmand Anders Behring Breivik angiveligt oprettede et dækfirma, så han kunne købe store mængder kunstgødning uden at vække opsigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DLG: Landbruget kan klare sig uden farlig kunstgødning

Koncerndirektør i DLG, Lars Johansen, mener, at landbruget godt kan undvære den mest farlige kunstgødning.

- For landbruget er det ikke nødvendigt med gødning, der indeholder helt op til 34 procent kvælstof fra ammoniumnitrat, som er den type, man typisk hører om ved terroraktioner. Landbruget kan sagtens nøjes med op til 27 procent, siger han til Politiken.