Faste aftaler om pasning af marker, vedligeholdelse af arealer og naturpleje giver gode muligheder for optimering, mener Danske Maskinstationer og Entreprenører, som lørdag den 22. januar holder årsmøde i Brædstrup.

- Der kan være 1000 kroner at spare i omkostninger for hver hektar jord, når en landmand indgår en pasningsaftale hos en maskinstation frem for egen maskinpark. En pasningsaftale kan være en aftale om pasning af alle markerne i bedriften, eller det kan være pasning af en enkelt afgrøde, siger Søren Ulrik Sørensen, formand for Danske Maskinstationer og Entreprenører, på foreningens årsmøde lørdag den 22. januar i Brødstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer, at pasningsaftaler bliver mere udbredt fremover, fordi både landmænd og maskinstationer kan bruge de faste aftaler til at optimere driften, og der kan være meget store gevinster at hente, siger han.

Han nævner også, at tømning af gylletanke og pasning af læbælter med klipning, eftersyn samt rensning af dræn er andre eksempler på pasningsaftaler, som kan gøre det meget lettere i hverdagen for landmanden.

- For landmanden betyder pasningsaftaler, at der bliver mere tid til driftsledelse og optimering af produktionen, og landmanden kan undgå den store økonomiske risiko, der er ved at investere i egne maskiner. Samtidig får maskinstationen med pasningsaftaler en langt større mulighed for at planlægge sine investeringer og får langt større mulighed for at tilrettelægge opgaverne.

- En ændring fra at blive tilkaldt fra opgave til opgave og til flere pasningsaftaler betyder, at der skal tænkes anderledes omkring maskinstationsdrift og bruges mere tid på indgåelse af aftaler, siger Søren Ulrik Sørensen.

Han gør desuden opmærksom på, at det ikke kun er ved landbrugsarbejde, at der etableres pasningsaftaler. Også kommuner og virksomheder kan opnå fordele ved at indgå faste aftaler med maskinstationer og entreprenører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er allerede kendt inden for hele branchen omkring snerydning, beskæring af træer og buske og klipning af græsarealer. Hertil kommer fejning og renholdelse af belægningsarealer, ukrudtsbekæmpelse, vedligeholdelse af grønne arealer og pladser hos virksomheder og institutioner, pleje af naturarealer samt pasning og eftersyn af drænsystemer og vandløb, påpeger Søren Ulrik Sørensen foran de omkring 220 fremmødte på årsmødet.

Han kunne i sin beretning oplyse forsamlingen om, at Danske Maskinstationer og Entreprenører netop har passeret 620 medlemsvirksomheder, hvilket er det højeste antal i nyere tid.