Foreløbige tal for maskinstationers og entreprenørers omsætning i 2010 viser, at branchen som helhed oplevede en fremgang i omsætningen i 2010 i forhold til 2009.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tolkede brancheforeningens formand, Søren Ulrik Sørensen, på foreningens årsmøde den 22. januar som et tegn på, at udviklingen er ved at vende.

- Især entreprenørarbejde har haft stigende omsætning i 2010, men de var også udsat for et brat fald fra 2008 til 2009. På omkostningssiden har dieselomkostningerne vist en voldsom stigning på 22 pct. i 2010, hvor vi havde de næsthøjeste dieselpriser kun overgået af 2008 priserne, fortalte han de 220 fremmødte medlemmer.

- Med den store variation af brancher vi arbejder for, er det klart, at vi er meget afhængige af, hvordan markedsforholdene og ”temperaturen” i det omkringliggende samfund arter sig, sagde Søren Ulrik Sørensen.

- Dansk landbrug, som udgør cirka 60 procent af branchens omsætning, stod også sidste år på mange måder med ryggen mod muren. Der blev fra denne plads sidste år slået til lyd for rammevilkår, der ligner de omkringliggende lande, samt et prisniveau, der kunne give et udkomme som fortjent. Vi kan vel konstatere, at nye barrierer stiger mere end de gamle falder. Her tænkes blandt andet på vandplaner og grøn vækst. Retfærdigvis skal siges, og det med ros til mange politikere, at det er ved at gå op for mange, at et Danmark uden landbrug ikke fungerer overhovedet, sagde han.

Rekord i konkurser

Søren Ulrik Sørensen konstaterede også, at 2010 blev det kedelige rekordår, hvor det største antal virksomheder siden 1979 blev tvunget til at dreje nøglen om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konkursbølgen skaber stadig ringe i vandet, der også udfordrer sunde virksomheder. Vi gik heller ikke ram forbi i DM&E, der måtte siges farvel til en lille snes virksomheder, som måtte lukke, fortalte han.

Søren Ulrik Sørensen fremlagde på årsmødet en dugfrisk brancheundersøgelse

Den viser, at 28 procent af maskinstationer med landbrugsopgaver - imod 37 procent i 2009 - har svaret, at der har været et fald i arbejdsmængden.

- Det er dog positivt, at der er 27 procent - imod 32 procent - som oplyser, at der har været stigende arbejdsmængde. Kun 9 procent - imod 6 procent - af virksomhederne har mærket fald i priserne, sagde Søren Ulrik Sørensen.

- Med hensyn til forventning til årets driftsresultat forventer 43 procent - imod 61 procent - ingen ændring, mens 29 procent - imod 21 procent - forventer et direkte fald i driftsresultatet, som dog næsten ophæves ved at 28 procent - imod 18 procent - forventer stigende resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tab i branche: 25 millioner kroner

- Konklusionen er, at der har været stigende aktivitet hos nogle virksomheder, men lige så mange svarer, at de har haft faldende aktivitet, således at mængden af landbrugsarbejdet totalt set er uændret i forhold til året før. Forventningerne til driftsresultatet er samlet set uændret i forhold til året før. Der bliver endnu en gang skåret lidt ned i medarbejderstaben, sagde Søren Ulrik Sørensen.

- Næsten 25 procent af DM&E's landbrugsvirksomheder har meddelt, at de har konstateret tab. De fleste har tabt mindre beløb, men enkelte har haft store tab på 300.000 kr. og en enkelt har tabt 1 millioner kroner, fortalte Søren Ulrik Sørensen.

De 112 virksomheder som har deltaget i undersøgelsen har samlet haft et tab på 4,6 mio. kr. De 112 virksomheder har således haft et tab på gennemsnitligt 40.000 kr. Hvis alle medlemmerne har haft et tab på 40.000 kr. betyder det, at branchens samlede tab i 2010 har været 25 mio. kr. Hvis det gennemsnitlige dækningsbidrag II er 10 % skal der omsættes 250 mio. ekstra i 2011 for at opveje tabet. Der er således al mulig grund til at sikre sig bedst muligt mod tab i 2011, lød opfordringen fra Søren Ulrik Sørensen til sine medlemmer.