Lyt til artiklen:

Bladgødskning til kamp mod septoria

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Virksomheden Aqua-Hort i Brabrand har gennem en årrække solgt dets bladgødskningsprodukt, der indeholder kobber. En positiv sideeffekt har været en reduktion af patogene svampe på afgrøderne. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Eksempler, som Aqua-Hort fremhæver, er meldug på agurker og roser. Omdrejningspunktet for kobber-gødningen er Aqua-Hort-maskinen, der udfører en elektrolytisk generering af frie ladede kobber-ioner kombineret med en elektromagnetisk behandling. I det, at svampe ikke kan udvikle resistens imod ladede kobber ioner, har det en klar fordel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To laboratorietests

Aqua-Hort satte sig for at finde ud af, hvilken effekt dets bladgødskning havde mod septoria, og lavede derfor to laboratorietests for at undersøge sagen nærmere. Resultatet af undersøgelsen er illustreret i grafikken.

rich-media-2
.

Den viser, at med en dosering på 56 ppm i testen, blev opnået en 100 procent reduktion af myceliet. Doseringen startede ved 2,5 ppm og steg jævnt igennem prøverne, og endte med 56 ppm i prøve 5 i september-testen.

Doseringsniveauet svarer nogenlunde til det, som agurkeproducenterne bruger imod meldug. I hveden bliver der typisk sprøjtet tre gange i sæsonen med svampemidler mod septoria.

Ved tre gange bladgødskning med Aqua-Hort-vand med 50 ppm og 200 liter vand pr. hektar svarer det ifølge virksomheden til en kobbergødskning med 30 gram kobber pr. hektar pr. sæson. (3 x 50 x 1000 x 0,2 = 30 gram).

En konventionel bladgødskning med kobber ligger ofte på 600 gram kobber pr. hektar. Der er således tale om en lille brøkdel af normal kobbergødskning, der udbringes ved denne metode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tank på bedriften

Virksomhedens maskine, der producerer gødningen løbende, bliver på bedriften placeret ved tanken, hvor sprøjten normalt bliver fyldt. normal deres sprøjter fra en tank placeret på ejendommen.

rich-media-4
Foto: Aqua-Hort.

En Aqua-Hort-tank, som vist på billedet, kan producere to-tre kubikmeter Aqua-Hort-vand i timen med 50 ppm.

På en ejendom med 350 hektar hvede, som sprøjtes tre gange i sæsonen med 50 ppm, vil omkostningerne til elektroder og strøm beløbe sig til cirka 1600 kroner årligt.