I november sidste år investerede Videncenter for Svineproduktion (VSP) i medicinalfirmaet BKG VetPharma, som skal udvikle et præparat, der kan eliminere resistente bakterier. Hvordan præparatet virker, og hvor mange penge svineproducenterne har investeret i samarbejdet, ville parterne ikke oplyse, selvom der var taget patent på opfindelsen.


Nu bringer Dagens Medicin en artikel, som fortæller, at forsker Jette E. Kristiansen, som har arbejdet som overlæge på mikrobiologisk afdeling på Sønderborg Sygehus, er blevet fyret, og at hendes hendes fyring hænger nøje sammen med en strid om ejerskabet af til banebrydende forskningresulatater og et muligt tyveri af baketeristammer. Disse forskningsresultater er kommet Birgit Kjældgaard Giwercman i hænde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge parter har fået patent på deres opfindelse, der kan løse resistensproblematikken, men Jette E. Kristiansen, som har forsket i antibiotikaresistens i mere end 30 år, blev ifølge Dagens Medicin noget overrasket, da Birgit Kjældgaard Giwercman også søgte patent på samme tid. Birgit Kjældgaard Giwercman var ikke alene en ukendt forsker i Jette E. Kristiansens forskerteam, hun er også søster til chefen for den afdeling, Jette E. Kristiansen arbejdede på, og så har hun har arbejdet i sygehusets laboratorium en enkelt weekend. Derudover er der en række forhold i Birgit Kjældgaard Giwercmans patentansøgning, som Jette E. Kristiansen og hendes kollegaer finder bemærkelsesværdige - for eksempel bruger begge parter samme tre typer bakterier i en række forsøg.

Ingen konsekvenser

- Jeg er bekendt med sagen, og Birgit Kjældgaard Giwercman har givet mig en god forklaring. Beskyldningerne får ikke umiddelbart konsekvens for vores samarbejde. Projektet glider godt frem og rammer en spændende milepæl sidst på året, siger Nicolaj Nørgaard, direktør i Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer.

Han vil imidlertid hverken uddybe, hvordan ”den gode forklaring” fra BKG VetPharmas direktør lyder, eller hvad den "spændende milepæl" er. Vi har derfor spurgt Birgit Kjældgaard Giwercman.

- Beskyldningerne har intet hold i virkeligheden. Jeg er dybt krænket og bekymret for, at alle disse urigtige og injurierende påstande skal skade mit og min virksomheds omdømme. Jeg finder det ærgerligt og beklageligt - særligt i en situation, hvor jeg står lige for at skulle gennemføre de afgørende studier af virksomhedens lægemiddelkandidater. Jeg har i øvrigt aldrig mødt eller været i dialog med Jette E. Kristiansen-gruppen. Deres udokumenterede postulater kender jeg kun fra tilfældige artikler. I stedet for injurierende påstande burde det være rimeligt at kræve dokumentation, når man fremfører så grove beskyldninger. Denne dokumentation findes dog ikke, idet der intet hold er i deres påstande, hvorfor der heller ikke er nogen egentlig sag - men kun ensidig mudderkastning i udvalgte dele af pressen, svarer hun og fortsætter:

- Jeg har forklaret Nicolaj Nørgaard, at de to patenter er fundamentalt forskellige, og at det ikke er de samme stoffer, som er patenteret. Hvis de havde været de samme, ville det have været umuligt for mig at opnå mit patent. Dertil kommer, at enhver med en smule kemisk indsigt kan se, at stofferne er fundamentalt forskellige - både kemisk og biologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen basis for samarbejde

Birgit Kjældgaard Giwercman hilser som udgangspunkt samarbejde med andre forskere velkomment. Et samarbejde kræver imidlertid at begge parter får noget ud af samarbejdet. BGK VetPharma er imidlertid ikke interesseret i det stof, som Jette E. Kristiansen har arbejdet med og patenteret.

- Efter min vurdering har det stof, som Jette E. Kristiansen har patenteret, ikke en reel mulighed for at komme på markedet som udbredt lægemiddel, idet stoffet for længe siden har vist sig at være giftigt og i sin nye form fortsat vil være i højrisiko for uacceptable bivirkninger. Hvorvidt det har den postulerede antimikrobielle effekt eller ej, har efter min mening derfor kun en akademisk interesse. Vi er en kommerciel virksomhed, der stræber efter at føre nye lægemiddelkandidater til markedet, understreger hun og tilføjer:

- Vi har således forskellige tilgange til begreberne "sikkerhed", "ugiftig" og "effektivitet" for et muligt lægemiddel.  Forskel på så vigtige områder, ser jeg som en afgørende barriere for et samarbejde.