Op mod 12.000 naturinteresserede danskere, politikere, forskere og organisationsfolk var i weekenden draget til Hirtshals for at deltage i Naturmødet. Her blev der blandt andet debatteret vandløbslov, biodiversitet og naturpleje. Og selv om debattørerne ikke var helt enige, så var der dog en konsensus om, hvor man kan opnå mest natur for færrest midler.

-Konklusionen på Naturmødet var, at der hvor vi kan gøre mest for Danmarks natur er ved at lave en indsats på statens arealer. De 200 000 hektar, som ejes af os alle og har noget af det mest værdifulde natur i landet, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun deltog sammen med viceformand Lars Hvidtfeldt i debatter med blandt andre Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Maria Gjerding, miljø - og fødevareordfører for Enhedslisten, Ella Maria Bisschop- Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening samt flere universitetsforskere.

-Selvom vi var uenige, så var der en god og konstruktiv debat og ikke mindst respekt for, at vi i landbruget er en del af løsningen, når der skal plejes naturområder, og at vi har stor indflydelse på "den lille natur", fortæller Lone Andersen.

Og for at opnå den respekt, så er det vigtigt at landbruget blander sig i debatterne. Især på Naturmødet, hvor der er en overvægt at grønne organisationer.

- Her er det ekstra vigtigt, at vi får fortalt, hvad vi gør og vil i erhvervet, og at det er vigtig vi har en landbrugsproduktion, som kan udvikle sig i fremtiden i respekt for naturen. Landbruget er Danmarks største naturforvalter og fylder godt 60 procent af Danmarks areal, så når der skal snakkes om, hvordan vi skal udvikle naturen, skal vi naturligvis være tilstede. For hvis du ikke er ved bordet, så er du en del af menuen, siger Lone Andersen.