Vinderup Maskinforretning A/S overdrog i påsken tre fabriksnye Väderstad-maskiner til Gl. Refning, Sørvad v/Mette & Morten Bjerre Nielsen.

Nyt dyrkningskoncept

Den ene af maskinerne er en Spirit 600 StripDrill såmaskine, og med leveringen af denne omlægges gårdens markbrug til jordbearbejdning efter konceptet Striptillage eller på dansk; stribedyrkning. Dette koncept går ud på at bearbejde jorden øverligt og kun bearbejde i dybden i striber for hver 33 centimeter. Derved opnås den løsnende effekt uden at skulle endevende hele jordvolumen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny strategi

Maskinerne er indkøbt ud fra erfaringer fra demo og forsøg udført i samarbejde med blandt andet Väderstad DK igennem de sidste to sæsoner.

- Vi har afprøvet forskellige koncepter og afsøgt grænsen for, hvor lidt vi skal gøre ved jorden inden såmaskinen. Med udgangspunkt i en god bundlinje ændrer vi nu maskinstrategien og effektiviserer vores arbejde i marken, samtidig med at vi "tømmer ud" i maskinhuset, siger Morten Bjerre.

Markerne vil fremover blive bearbejdet med Carrier lige efter mejetærskeren og den tidligere dybdeharvning spares væk. Spirit StripDrill løsner jorden i dybden med sine grubbetænder. Udover Spirit StripDrill er der leveret en Carrier 625 XL monteret med halmstrigle, samt en Rexius 1020 tromle. Tromlen er nødvendig, idet der i sædskiftet indgår et større areal med frøgræs, hvor tromling er nødvendig som sikkerhed for at sten ikke giver problemer under høsten.

Demo

Tirsdag den 12. maj kan konceptet opleves med egne øjne. Denne dag afholdes der en temadag på

Gl. Refning, Løgagervej 6, 7550 Sørvad arrangeret af Heden og Fjorden Rådgivningscenter, hvor resultaterne i marken kan besigtiges.