Det hele startede med at norske Jan Erik Brotnow gerne ville have nogle større hjul på sin Weckmann tipvogn, da 500 millimeter brede dæk med 17 tommer fælge hurtigt kom i bekneb, når det blev blødt.

Jan Erik Brotnow driver 220 hektar med kornafgrøder på Onsrud gård i Romerike nær Oslo, og høsten klares med en Claas Lexion 630 med 25 fod skærebord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis ikke vi kører og tømmer over i kornvognen mens vi høster, så mister vi hele 16 procent kapacitet .

Jan Erik Brotnow, Norge.

- Til høsten 2015 stod min nye vogn klar, og tankerne greb måske en anelse om sig, men konceptet har aldrig været bedre, fortæller den norske landmand.

Store dæk

Sammen med det lokale maskinværksted, Kirkenær Landbruksservice udvilkede han den nye vogn, hvor han selv har tegnet vognen, og maskinværkstedet har svejset vognen sammen.

- Jeg har høstet mange gode erfaringer med vognen i høsten 2015, hvor jeg har kørt mange hundrede tons korn med vognen, fortæller Jan Erik Brotnow som især fremhæver de 1.050 millimter brede Michelin-dæk, som en væsenlig faktor for et godt resultat med kornvognen.

- Dækkene har dimisionerne 1050/50 R32, og jeg kan tydeligt se, hvor gode de er mod jorden, og man kan ikke se, hvor jeg har kørt med vognen selv med fyldt læs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dækkene stammer fra en tidligere mejetærsker, og dækkene bruges på traktoren, når der gødes i det tidlige forår.

Undgår fuld korntank

Nu sidder dækkene på ADR-aksler, godkendt til 18 ton last. Bredden på vognen er lidt over tre meter målt ved hjulene, men sættes målebåndet ved øverst kant på vognen, så måler den 3,5 x 4,5 meter. Kassen har tydelig afmærkning i hvert hjørne og bagerst sidder der lys.

Den norske landmand bruger ikke vognen på landevejen, da langt størstedelen af jorden ligger omkring gården.

På dagen for vores besøg, var det Jan Erik Brotnow selv, der kørte med kornvognen med en matchende traktor: Claas Arion 650 Cmatic

- Når vi høster tæt på kornsiloerne, kører vi med så små læs på mejetærskeren som overhovdet muligt - det er trods alt mejetærskeren, som er den tungeste maskine på vores jord, fortæller han, mens endnu et læs korn tømmes fra mejetærsker til vognen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I teorien har vognen en kapacitet på 20 kubikmeter, og det svarer cirka til to tankfulde på mejetærskeren. Dette var også planen, men i praktisk bliver det til tre tankfudlde, som er knap fyldte, for at mejetærskeren holdes så let som muligt, når det kan lade sig gøre.

16 procent mere effektiv

- Hvis ikke vi kører og tømmer over i kornvognen, mens vi høster, så mister vi hele 16 procent kapacitet på mejetærskeren, fortæller den norske gårdejer.

Tallene trækker han ud fra mejetærskerens Telematic-system, som hele tiden fortæller chaufføren om produktiviteten på maskinen.

- I går kørte vi på noget jord længere væk fra gården, og der holdte vi stille, hver gang vi læsser af, da kornvognene jeg bruger på vejen, har en smal dækmontering, og de skal ikke ind og ødelægge marken. Der kunne jeg tydeligt se, hvordan effektiviteten styrkdyrket, fortæller Jan Erik Brotnow.

Hurtig tømning

Lige så snart der er mulighed for det, suser Claas-traktoren og den hjemmebyggede vogn afsted mod gården, og tømningen foregår blot på sekunder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved risten til kornlageret er der mulighed for gennemkørsel. Det betyder, at traktoren stoppes så start vognen er over risten, og Jan Erik Brotnow springer ud, rykket bundskået og på få sekunder tømmes den store vogn.

Der er lige tid til at tage en vandprøve af læsset, inden turen fortsætter ud til mejetærskeren i marken.

- Jeg når i hvert fald ikke at slå en streg, inden læsset er tømt, fortæller Jan Erik Brotnow med et grin og påpeger, at han sparer meget tid, ved ikke at skal tippe vognen.