Det ustadige vejr og de store mængder nedbør gjorde høsten af roer majs og kartofler svær eller umulig. Der blev gjort staus over 2017, da sektordirektør i Seges, Troels Toft og Torben Hansen, gårdejer og formand, L&F Planteproduktion stod på scenen ved årets plantekongres.

- Vi oplevede at det nærmest var umuligt at etablere efterafgrøder, og hvor snegle og rapsjordlopper tog for sig af retterne, på nysåede marker, sagde Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men lyset i mørket var, ifølge Torben Hansen, en rekordhøst, som desværre blev præget af alt for lave priser.

- Hatten af for det helt ekstraordinært gåpåmod I viser, sagde han henvendt til alle i salen og til planteavlere over hele landet.

- I kæmper utrætteligt vider, forsøger altid at få det optimale ud af den situation man nu er i. Det sidst halve år har været en broget oplevelse, også for vores familier, sagde Torben Hansen.

Svært med hvede

Gabet mellem omkostninger ved hvededyrkning og afregningsprisen bliver større. I 2016 var der på lerjord en fremstillingspris på 160 kroner pr. hektokg. og en gennemsnitlig salgspris på 100 kroner.

- Tallene må give stof til eftertanke. Det går jo ikke i længden. Andre lande, slår os på omkostningerne. Deres omkostningsniveau og rammebetingelser betyder, at de kan producere bulkvarer til en væsentlig lavere pris end os. Og det er vi tvunget til at forholde os aktivt til og finde nye løsninger, sagde Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans budskab var at have fokus på omkostninger og optimering på nuværende bedrifter. Han nævnte arbejdsomkostninger, maskiner og jordleje

- Der er ikke plads til at sige, det plejer vi at gøre. Jeg tror vi alle har en lille plan om hvad er det næste vi skal have gang i. Er det en investering i nye dræne, og få 20% større udbytte på det vi allerede driver, købe ny mejetærsker eller traktor, fordi der er mulighed for en ny forpagtning? lød spørgsmålene fra Torben Hansen.