Planteavlen udgør i Danmark en velsmurt maskine. Meldingen kom fra Torben Hansen, gårdejer og formand, L&F Planteproduktion, da han holdt tale ved Landbrug & Fødevarers plantekongres i Herning.

- Der er viden, unik rådgivning og forskning, lavt forbrug af plantebeskyttelse, stor produktion af frø, spinat/havefrø og en kartoffelmelsbranche i en absolut førerposition, sagde Torben Hansen, da han gjorde status over planteavlen i Danmark i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En masse nye teknologiske projekter er sat i søen for at gøre dansk landbrug endnu bedre. De forskellige tiltag blev præsenteret af både Torben Hansen og Troels Toft, sektordirektør, planter hos Seges. Han startede ud med at fokusere på brug af satelitdata.

- Allerede i dag anvender vi mange satellitdata, men de vil i fremtiden blive en endnu vigtigere del af landmandens værktøjer. Men vi skal ikke lade os diktere af satellitterne. Vi skal betragte dem som et af de redskaber, der kan hjælpe med til at drive planteproduktionen fremad, sagde Troels Toft.

Cropsat

Han gav eksempler ud fra programmet Cropsat. I 2017 var der 7.300 landmænd, konsulenter og andre nysgerrige inde og se satellitbilleder af deres marker i programmet. Billedet viser biomassemålinger på en enkelt mark, og ud fra disse, kan der laves graduerede kort for tildeling af kvælstof, vækstregulering og svampebekæmpelse i de forskellige partier af marken. Målingerne kan også bruges til fagligt at undres og blive klogere på både kendte - og ukendte - forhold der er i markerne, lød meldingen fra Troels Toft.

- Jeg ved godt at skyerne drillede en del i 2017 og forhindrede i perioder satellitterne i at tage billeder i flere dele af Danmark. Men nu er to tvillingesatellitter sat i kredsløb - Derfor tror vi på, at vi får væsentlig flere og stabile sattelitdata at arbejde videre med i 2018, sagde Troels Toft.

Droner i fremtiden

Udover sattelitter, mener Troels Toft, at droner også kan supplere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udviklingen af droneteknologi går meget stærkt i øjeblikket. Dronerne er uafhængige af skydække, bliver billigere og billigere, men er derimod noget følsomme for blæsevejr. Her og nu kan dronebilleder give os mange værdifulde oplysninger, som kan supplere satellitternes observationer.

Han tror dog på sigt, at dronerne vil blive udkonkurreret af satellitternes præsition, som automatisk kan levere kort, uden manuel databehandling, og hvor overvågningsarbejdet foregår automatisk.