Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Socialistisk Folkeparti:Markant forbedring af kvælstofregnskab

Af Søren Eibye Svenstrup - 2. feb. 2019 KL. 15:25

Trine Torp (SF) peger på flere forbedringer for dansk landbrug.

Hvad er SFs visioner for landbruget de næste par år?

- Der er mange producenter, som i stedet for ensidigt at fokusere på at producere stadig større mængder, ønsker at producere kvalitet indenfor de naturgivne forhold, og bidrage til mere natur og biodiversitet på deres arealer. Dem bør der lyttes til, og regler som modvirker, at landmænd skaber og plejer natur på deres arealer, vil vi gerne have afskaffet. Der er brug for at stoppe grøftegravningen mellem landbrug og miljø- og naturinteresser.

Hvordan ser SF på dansk landbrug de næste 10 år?

- Landbruget vil blive tvunget til en markant forbedring af kvælstofregnskabet. Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis vi skal leve op til den EU-lovgivning, som blev vedtaget i 2000, hvor Danmark ikke stemte for Vandrammedirektivet, fordi det var for svagt.

Hvilke udfordringer har landbruget?

- De nødvendige reduktioner, som Danmark var forpligtet til at gennemføre i 2015, er udskudt. Det bliver selvfølgelig hårdere for landbruget at nå i mål, når Venstre-regeringer siden Vandrammedirektivets vedtagelse har skudt målopfyldelsen foran sig. Helt grundlæggende har landbruget det problem, at erhvervets organisationer generelt har isoleret landbruget fra resten af samfundet ved at bidrage til grøftegravningen. Landbrugets troværdighed tager også skade, når dens interesseorganisationer aldrig accepterer, at erhvervet har medskyld, når der er problemer med pesticider i drikkevand, dyrevelfærd, MRSA. Eller når der vedtages symbolpolitik som vildsvinehegnet ved grænsen.

Kan landbruget se frem til flere hjælpepakker?

- Landbruget kan se frem til, at landbrugsstøtten ændres til fordel for mere betinget støtte, og natur- og miljøformål vil få en større del af landbrugsstøtten. Grundlæggende mener vi, at erhvervet må være mere solidarisk internt. Producenter, som kan producere mere som følge af den målrettede regulering, må bidrage til at omlægge den danske planteproduktion.

Bliver landbruget et valgtema ved det kommende valg 2019?

- Ja, uanset, at regeringen med en ny miljø- og landbrugsminister med et år til valget har lagt an til en mere forsonlig politik frem til valget, vil landbruget være i fokus. Dels fordi Venstre aktivt modarbejder en grønnere kurs, og fordi det grønne mindretal vil have landbruget bragt indenfor de naturgivne rammer og aftrappe afhængigheden af kemisk hjælpeprodukter.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame