- Det er ikke arealstørrelsen med juletræer, der er vigtigst, når det drejer sig om at skabe en rationel produktion. Det er, at de, der arbejder med juletræer, er dygtige og kan levere de varer, kunderne efterspørger.

Det siger Svend J. Christensen, sekretariatschef hos Skovdyrkerne siden 1. maj, hvor han afløste Per Hilbert, der fortsat er tilknyttet organisationen som seniorkonsulent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for sekretariatschefens klare udmelding er, at det flere gange fremføres, at danske juletræsproducenter med mindre arealer ikke har nogen fremtid i Danmark.

- Enkelte mener endda, at grænsen for rationel drift ligger langt over 50 hektar. I dette lys er langt de fleste juletræsproducenter små, idet gennemsnitsstørrelsen for eksempel blandt medlemmerne i Danske Juletræer ligger lidt over 10 hektar.

- Stordrift har altid været efterstræbt i alle brancher for at opnå skalafordele, og det er naturligvis også rigtigt i produktionen af juletræer. Men stordrift og skalafordelene forudsætter en stor efterspørgsel efter en homogen vare i meget store mængder. Og denne forudsætning gælder kun i visse segmenter af markedet for juletræer, for eksempel blandt store detailkæder i store lande som Tyskland og Frankrig. Andre segmenter i markedet efterspørger kvaliteter og kvantiteter, hvor stordriftsfordelene er mindre, siger Svend J. Christensen.

Særlige kvaliteter

Skovdyrkerforeningerne etablerede for ni år siden eksportselskabet Green Product til at varetage juletræsproducenternes afsætning, så Skovdyrkerne og Green Products samlet set er landets største skovbrugsfaglige organisation og største eksportør af juletræer og pyntegrønt.

- Markedet omsætter mere end 60 millioner juletræer, hvoraf cirka 30 millioner er nordmannsgran. Kun cirka 10 millioner af disse træer kommer fra Danmark, og det tal vil vi gerne øge. I Skovdyrkerne og Green Product arbejder vi derfor målrettet på at øge den danske andel i Europa og at matche vores producenter med de 60 procent af kunderne, som ønsker særlige kvalitetsvarer, siger Svend J. Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi matcher små eksportkunder, som efterspørger mængder helt ned til 500 træer, med de tilsvarende producenter, er vi med til at skabe maksimal værdi på begge sider. Og det er i denne præcise matchning, at også mindre producenter får et optimalt resultat

- Gennem mange år har vi desuden haft gode erfaringer med at pulje et stort antal af vores producenter sammen til store aftagere på over 100.000 træer. Det er igen en værdiskabelse, der giver maksimalt udbytte til alle parter.

Matche særlige kunder

Svend J. Christensen understreger, at Skovdyrkerne og Green Product tilsammen har ressourcerne til at eksportere øgede mængder.

- Det har vi, fordi vi har en stor organisation, hvor vi i spidsbelastningssituationer kan overføre dusinvis af skovfolk til denne operation.

- Vores mange juletræsproducenter kan desuden ved en målrettet produktion lave netop de specielle træer, som mange kunder efterspørger. At ?small is beautiful? er et velkendt faktum også i vores øvrige eksporterhverv, hvor kun meget få danske virksomheder er globale markedsledere, og det er derfor også her nødvendigt at matche særlige kunder og deres behov, siger sekretariatschefen, der understreger, at det kun er 40 procent af juletræerne i Europa, der aftages af de store kæder, og kun cirka 15 procent af det europæiske forbrug kommer fra Danmark.