En vand- og pesticidkonference skal der til for at sikre landbruget bedre rammevilkår i fremtiden.

Det mener den sønderjyske folketingspolitiker Hans Christian Schmidt (V) og Sønderjysk Landboforening, SLF, der er gået sammen om konferencen i SLF's lokaler i Vojens i denne måned, fremgår det af en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi holder konferencen, fordi vi begge går målrettet efter at skabe bedre rammevilkår for landmændene og dermed skabe et godt grundlag for vores fødevaresektor og den beskæftigelse, det giver i landområderne, siger Christian Lund, formand for SLF,

Vand og pesticidafgifter er valgt som temaer, fordi det er to rammevilkår, som er aktuelle og betyder meget for mange landmænd, mener de. Vandløbene og dermed dræn kunne ikke følge med i det våde efterår med skybrud og masser af regn, hvilket resulterede i forsumpede marker og ødelagte afgrøder.

Pesticidafgiften er en urimelig og konkurrenceforvridende skat, som uden grund belaster landbruget økonomisk. Begge områder er under evaluering og revision i Folketinget.

Konferencen finder sted hos SLF på Billundvej 3 i Vojens den 30. april klokken 14-18.

Ny vandløbslov

Vandløbsloven er fra 1983 og trænger efter 35 år til modernisering. Klimaændringer med flere store skybrud, samt flere befæstede arealer med hurtig afstrømning, stiller større og ændrede krav til vandløbene, skriver SLF i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SLF mener, at pesticidafgiften er uhensigtsmæssig og bør afskaffes. Pesticidafgiften er ikke adfærdsregulerende, men kan være resistensfremmende og virker som en stærkt konkurrenceforvridende ekstraskat på ca. 300 - 1200 kr./ha. En skat, som vores nabolande ikke har, mener SLF.

Bestyrelsesmedlem i SLF, Søren Laustsen, der også er formand for Landbrug & Fødevarers pesticidudvalg, vil på konferencen uddybe hvorfor pesticidafgiften bør afskaffes, og det er oplagt, da afgiftens fremtid skal evalueres i løbet af 2018.

Efter oplæg om vandløb og pesticidafgifter er der mulighed for at høre og debattere med Erling Bonnesen, landbrugspolitisk ordfører for Venstre, og Cristian Rabjerg Madsen (S), der er næstformand i Miljø- og fødevareudvalget. Her er det vigtigt, at ordførerne får budskaberne fra praktikkens verden med hjem på Christiansborg, så den fremtidige lovgivning kan fungere i virkeligheden. Det skriver SLf i en pressemeddelelse.

Afslutningsvist kommer Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen og giver et indlæg om visionerne for holdbare og langsigtede rammebetingelser.