Det er ikke altid lige let at være landmand i Danmark, slet ikke hvis der skal søges arealstøtte, og en del af jordstykket har en hældning på mere end 12 grader. Der nemlig fra i år indført forbud mod jordbehandling af skråninger med en hældning på mere end 12 grader i perioden fra høst til den 1. april det følgende år.

Men ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremgår det af Natur- og Erhvervsstyrelsens

Artiklen fortsætter efter annoncen

internet-markkort, hvilke arealer, der er tale om:

- Her kan den enkelte landmand se de arealer, der er omfattet af forbuddet mod jordbehandling i vinterperioden. Grundlaget for udpegningen af de omfattede arealer er fremstillet ud fra Danmarks officielle højdemodel. Den er udgivet af Geodatastyrelsen og grundigt kvalitetssikret over en årrække. Modellen fastlægger alle højdeforskelle i Danmark med trecentimeters nøjagtighed, oplyser Dan Jørgensen til Jacob Jensen fra Venstre.

Bæredygtig udnyttelse

Formålet med det nye krav er ifølge ministeren at sikre, at boniteten ikke forringes på de danske landbrugsarealer, hvor der kan være risiko for erosion som følge af vandafstrømning:

- Det er derfor min vurdering, at kravet fremadrettet vil bidrage til en bæredygtig udnyttelse af disse arealer og dermed også sikre fremtidig jordbrugsmæssig udnyttelse med fortsat mulighed for vækst og beskæftigelse. Kravet er indført med bekendtgørelse om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) som en betingelse for at få den fulde landbrugsstøtte fra EU. Det gælder kun modtagere af direkte støtte og modtagere af støtte fra de arealbaserede landdistriktsordninger. Kravet er derfor ikke i strid med landmandens grundlovssikrede ejendomsret, konkluderer fødevareministeren.

Svagheder

Han afviser, at der er tale om overimplementering af EU's regler og noterer videre, at EU-Kommissionen har påpeget svagheder i den danske implementering af kravene til "God Landbrugs- og Miljømæssig stand", og at implementering af kravet indenfor problemområdet "Jorderosion" derfor er nødvendigt for at leve op til betingelserne for udbetaling af landbrugsstøtte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis kravet ikke gennemføres, er det Natur- og Erhvervstyrelsens vurdering, at det vil kunne medføre en risiko for EU-underkendelser af støtteudbetalinger, oplyser Dan Jørgensen.