Det er Greenpeace og borgerorganisationen Avaaz, der står bag underskriftsindsamlingen mod GMO, som de nu vil overrække til EU-Kommissionen for at få dem til at standse al dyrkning og godkendelse af genmodificerede afgrøder.

Dermed forsøger de at være de første, der kommer til at udnytte den nye mulighed for direkte indblanding i EU-politikken, som Lissabon-traktaten åbner op for, hvor en million EU-borgere kan gå sammen om at få taget et emne op på EU-plan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reglerne er ikke på plads

Desværre for Greenpeace og Avaaz er EU-systemet endnu ikke færdig med at diskutere, hvad de præcise regler skal være, for at et sådant borgerinitiativ kan godkendes.

- Rent retligt er initiativet ikke på plads endnu, siger Frederic Vincent, der er talsmand for den ansvarlige EU-kommissær John Dalli.

- Så selv om vi noterer os indsamlingen og det store antal underskrifter, så ændres procedurerne ikke.

Ikke et kompliceret emne

Hos Greenpeace i Bruxelles er landbrugsansvarlig Marco Contiero ikke tilfreds med den udmelding. Han mener, at eftersom den nye EU-traktat for længst er trådt i kraft, så burde EU-borgerne også kunne benytte sig af det nye demokratiinstrument.

- At det tager dem en evighed at få de nye regler på plads, skal ikke holde de europæiske borgere fra at udnytte deres rettighed, siger han og advarer om, at det kan tage flere år, før det træder i kraft, fordi Ministerrådet og EU-Parlamentet først skal blive enige om de præcise krav til, hvilke præcise oplysninger, der skal følge med hver eneste underskrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ikke fordi jeg forstår, hvorfor det tager EU-institutionerne så lang tid at blive enige. Det er jo trods alt bare en underskriftsindsamling, det er ikke noget særligt kompliceret emne, siger Marco Contiero.

GMO'erne er allerede et stort diskussionsemne i Bruxelles, hvor man lige nu forsøger at revidere reglerne, så det bliver op til hvert enkelt land selv at bestemme, om man vil tillade plantning af GMO'er på sin jord. Cirka 15 GMO'er venter lige nu på godkendelse til dyrkning i EU-regi.