Det bliver nogle festlige dage, når både danske og nordiske mesterskaber i hestepløjning løber af stablen på Kragerup Gods ved Ruds Vesterby sidst i oktober. Mesterskaberne afholdes i samarbejde med LandbuUngdom, og der bliver nok at se på, for DM i Veteran- og LandboUngdom pløjning afholdes samme weekend. Hele stævnet afholdes både den 23. og 24. oktober.

Markarbejde med heste er en gammel tradition, der går flere tusinde år tilbage i tiden. Dengang var okser og heste den eneste mulighed for at få markerne pløjet, harvet og sået. Det var først i 1905 den første trehjulede traktor kom til Danmark med en fast monteret plov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er der stadig nogen, der anvender heste til pløjning, men nu er det mest en sportsgren, og de danske hestepløjere er i dag blandt de bedste ved internationale konkurrencer.

Moderne kulturarv

For hestepløjerne handler det både om at holde fast i en gammel kulturarv, men også at gøre hestepløjning til en moderne sport.

- Vi vil holde fast i den gamle måde at gøre tingene på, men samtidig gøre det efter moderne konkurrenceregler, fortæller Henrik Mikkelsen fra Dansk Køreselskab, som er med til at planlægge DM i hestepløjning i år.

- For inkarnerede hestepløjere er sporten både en lidenskab og lidt af en videnskab.

Jan Blume Lumsås er en af de dygtige danske hestepløjere, der stiller op til DM og NM i år, og han har lidt at forsvare, da han er nuværende nordisk mester i hestepløjning med sine to stærke frederiksborgheste. Han har pløjet i cirka 15 år, og har været sjællandsmester ni gange samt nordisk mester to gange.