Det nye VE118-system fra Vengystem kan måle ammoniakemission fra et staldanlæg og dokumentere den faktiske udledning.

- Vi måler ammoniakindholdet i den luft, som forsvinder ud af stalden og afleverer den i en vaskeflaske, så man på et laboratorium helt nøjagtigt kan fortælle, hvor meget ammoniak, der er blevet udledt, fortæller Charlotte Skjold fra VengSystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet kan med én enhed måle emissionen i tre forskellige stalde, eksempelvis et antal farestalde, en løbestald og en drægtighedsstald.

- En centralenhed forbindes med én eller flere målevinger, der registrerer, hvor megen luft der går ud af staldene. En elektrisk volumenpumpe fører en brøkdel af denne luft gennem en vaskeflaske, hvor ammoniakken i luften tilbageholdes, forklarer Charlotte Skjold.

VE118 kan også dokumentere effekten af en luftrenser, da den kan måle luftens indhold af ammoniak før og efter en luftrenser. Der benyttes da to vaskeflasker, én til luften før og én til luften efter.

Viden til handling

VengSystem har systemet kørende i en stald og har et system hos Aalborg Universitet, der tester og validerer systemet. Hertil har Seges ligeledes fået en målestation til test.

- Nu kan man måle den faktiske emission af ammoniak og dermed forlade tabelværdier, som ofte er misvisende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber på, at systemet på sigt er med til at gøre tilladelserne nemmere, fordi vi får en reel måling af, hvad der bliver udledt. Hvis landmanden udleder meget mindre end forventet, har han nogle nye muligheder og udleder han mere, så kan han rette op på det, forventer Charlotte Skjold.FN