Efter fire års samarbejde som medarbejdere på Rønbjerg Maskinstation ved Skive var Torben Nørgaard og Rune Lund klar til at tage skridtet at drive en maskinstation sammen. Og gerne af en forholdsvis overskuelig størrelse.

- Ingen af os kan lade være med at sidde i traktorsædet, så vi har altid sagt, at vi ikke skulle have noget sammen, der var større, end at vi selv kunne være med i marken, siger Torben Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan kom det dog ikke helt til at gå. Længere mod sydvest var Finn Simonsen fra Staby Maskinstation på udkig efter en ny ejer til maskinstationen, så han selv kunne koncentrere sig om et stigende antal entreprenøropgaver. Med bistand fra Danske Maskinstationer lykkedes det Finn Simonsen at overtale makkerparret fra Rønbjerg til at overtage den velrenommerede, vestjyske virksomhed, selv om den ligger et pænt stykke fra deres boliger og familier på Skive-kanten.

Overtagelsen skete i marts, og her blot fire måneder senere har de to nybagte maskinstationsejere så også for nylig overtaget deres hidtidige arbejdsplads i Rønbjerg med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet. Her indgår den hidtidige medindehaver Jørgen Fly i ejerkredsen, men han skal først og fremmest tage sig af entreprenøropgaverne.

Nødt til at være store

- Det er lidt tilfældigt, at vi begynder med to maskinstationer på én gang, men i begge tilfælde var det sådan, at skulle det være, så skulle det være nu. Samtidigt må vi også erkende, at en maskinstation skal have en vis størrelse, hvis vi skal matche de stadigt større landbrug. Også selv om det kommer til at betyde, at vi ikke selv får andet end nogle weekendtimer i traktoren, siger Torben Nørgaard.

De to 38-årige familiefædre vurderer også, at stordriften med to maskinstationer vil være til gavn på hjemmefronten.

- Det skulle gerne give os lidt mere frihed til os selv, så vi kan tillade os at holde fri en lørdag i stedet for at sidde på en traktor dag og nat, siger Rune Lund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge maskinstationer har ti medarbejdere og opererer primært i en radius op til 15-30 kilometer væk, men afviser naturligvis ikke opgaver uden for kerneområderne. En af stordriftsfordelene ved at drive de to midt- og vestjyske maskinstationer sammen skulle da også gerne være, at både maskiner og medarbejdere kan flyttes efter behov.

- Det skal vi lige bruge det første år på at finde ud af, men vi ved, at vi typisk begynder et par uger tidligere med at køre gylle og så korn i Rønbjerg. Omvendt så var det faktisk fra Staby, at vi tog årets første græsslæt, siger Rune Lund.

Backup-mulighed

En del opgaver vil da også fortsat blive løst i samarbejde med andre lokale maskinstationer, selv om muligheden for at trække hurtigt på egen, fælles maskinpark er blevet større.

- Det handler meget om at have sikkerheden for at kunne klare opgaverne, når de er der. En landmand, der har 150 hektar græs, som skal hjem, inden det regner, ved nu, at vi har en snitter i baghånden, hvis den anden skulle gå i stykker, siger Torben Nørgaard.

Han peger på, at begge maskinstationer er placeret i områder, hvor kunderne er trofaste, og hvor hård priskonkurrence på timelønnen ikke har førsteprioritet hos landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vigtigste er derfor, at vi overholder aftaler med landmanden og leverer en ordentlig kvalitet, siger Torben Nørgaard.