De nyeste tal for udviklingen af BNP i Danmark og udlandet viser, at den danske vækst halter gevaldigt bagefter de lande, Danmark normalt gerne vil sammenligne sig med.

Og det er et stort problem ifølge Landbrug & Fødevarers cheføkonom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det danske opsving er fortsat svagt. Den beskedne vækst betyder, at vi sakker endnu længere bagud i forhold til de nabolande, som vi normalt gerne vil sammenligne os med. Samtidig er ledigheden nu ganske lav. Det betyder, at flaskehalse og arbejdskraftsmangel kan bremse det danske opsving, inden det er kommet ordentligt i gang, siger Frank Øland i en kommentar til dagens BNP- og ledighedstal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at dansk BNP steg 0,4 procent i 3. kvartal. BNP-væksten i forhold til samme kvartal sidste år er på blot 1,2 procent Det private forbrug var helt uændret i 3. kvartal og investeringerne faldt en anelse. Til gengæld er der vækst i den offentlige sektor. Det understreger, at det danske opsving desværre ikke har megen saft og kraft.

Ledigheden var samtidig uændret på 4,2 procent i oktober.

Behov for reformer

Det udeblivende opsving stiller større krav til reformer, som kan sætte væksten igang. Derfor har Landbrug & Fødevarers chefjurist et forslag til, hvad man kan gøre fremadrettet.

- Den beskedne BNP-vækst kombineret med lav ledighed understreger behovet for reformer, der kan skabe plads til yderligere vækst. Det kan gøres ved at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet. En lempeligere finanspolitik er derimod ikke løsningen. Det vil blot skabe flaskehalse og arbejdskraftsmangel. Men der er stadig mange håndtag at skrue på. Vi foreslår blandt andet, at uddannelsessystemet i højere grad målrettes erhvervslivets behov, at det bliver mere attraktivt at investere i Danmark og, at flere hænder tager en tørn på arbejdsmarkedet, blandt andet ved at skatten sættes ned og flere flygtninge kommer i arbejde, siger Frank Øland.