Uddannelsescenter Holstebro og vestjyske landmænd indgår nu et samarbejde, som skal gøre uddannelserne mere attraktive og forbedre undervisningen, oplyser Uddannelsescenter Holstebro.

Skoleundervisningen skal derfor foregå i byen, hvor andre unge også holder til, mens den praktiske undervisning vil foregå ude hos landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gamle landbrugsskole uden for byen er solgt, og efter sommerferien næste år flytter landbrugseleverne sammen med alle de andre unge, der går på Uddannelsescenter Holstebro inde i byen.

Den tidligere Lægaard Landbrugsskole overtages 1. august næste år af Brunstad Kristne Menighed, som blandt andet vil bruge stedet til ungdoms-aktiviteter. Dermed vil der stadig være liv med mange unge i bygningerne.

Formand Kristian Gade fra Holstebro Struer Landboforening er bange for, at der bliver mangel på faglærte landmænd i fremtiden. Han tror, at den nye placering af uddannelsen kan friste flere unge til at gå i gang. Det kan også være på den nye EUX-uddannelse, hvor eleverne kan blive studenter og landmænd på samme tid.

Landboforeningen støtter op med et helt nyt initiativ. De garanterer praktikplads til alle elever.

Undervisning på tværs

Skoleundervisningen af landbrugseleverne kommer i fremtiden til at foregå ved siden af andre erhvervsuddannelser. Det giver nye muligheder for undervisning på tværs, for eksempel kommende landmænd og slagtere, der kan følge produktet fra nyfødt gris til udskåret skinke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uddannelsescenter Holstebro har indgået aftale med en række landmænd, som vil huse undervisningen. For eksempel får de hos svineavler Anders Ørts i Mejrup Hindkjær hver især mulighed for at inseminere en so og følge den og dens grise. Det bliver til gensidig glæde.

- Jeg har allerede fået spørgsmål om, hvorfor jeg gør, som jeg gør, fortæller Anders Ørts i pressemeddelelsen. De søer, som eleverne har taget sig af, har faktisk fået ekstra mange grise.

Skolen har også indgået aftaler med et par kvægbrug, en minkavler og planteavler. Skolen fortsætter med sin egen maskinpark.

- Det kan være svært for en skole at købe alt udstyr efter den teknologiske udvikling i landbrugserhvervet. Nu kan vi sende eleverne ud til de mest avancerede landbrug, siger direktør Ann Østergaard fra Uddannelsescenter Holstebro.