Med anlægget ”Ventus 2400”, som Kongskilde præsenterer på dette års Agritechnica, er det muligt at tørre halmen ned, efter det er presset i bigballer.

Bigballen tørres ned via en række halmspyd, som presses ind i ballen. Halmspydene er ikke massive, men åbne, og de er koblet på en kraftig blæser. På den måde blæses varm luft ind i ballerne, og de tørres ned i løbet af en given tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Normalt vil det tage 30 til 45 minutter at tørre en bigballe ned. Forbruget af dieselolie ligger på omkring tre-fire liter olie pr. balle. Så kan man tørre den for 30 kroner og så få 300 kroner for den, er det bedre end slet ikke at kunne sælge ballen, fordi halmen er for våd, fortæller Jens Otto Hansen fra Kongskilde.

Ideen med Ventus er at få flere baller ud af bigballepresseren.

- Man kan køre tidligere på dagen og blive ved længere, selvom duggen er faldet. På den måde kan man presse flere baller pr. presser pr. dag. De fugtige baller fra morgenstunden eller baller, som er presset sidst på dagen, kan man tørre i løbet af dagen på anlægget – så meget, som det nu kan klare i løbet af døgnets 24 timer, fremhæver Jens Otto Hansen.

Anlægget kan indstilles til at tørre hele ballen eller blot den øverste eller nederste halvdel, hvis ballerne har fået vand fra oven på grund af byger, eller hvis de har suget fugt til sig fra jorden.

Klarer sig selv

Anlægget består af en anlægszone, hvor ballen placeres på med frontlæsseren. Derefter kører ballen ud på et lagerrullebånd, der kan fås i sektioner af tre meter og som i princippet kan være 100 meter langt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve anlægget, der tørrer ballen, er koblet på rullebåndet, og det trækker selv en ny ballen hen til spydene. Det betyder, at anlægget kan klare sig selv i nogle timer, indtil lageret er tomt, eller der ikke er mere plads til, at anlægget kan komme af med ballerne. Det sker nemlig ved at ballerne skubbes ud på gulvet ved siden af maskinen.

- Anlægget kan skubbe op til 10 baller ud, inden man skal fjerne dem – selvfølgelig forudsat, at der er plads til ballerne på gulvet, tilføjer Jens Otto Hansen.

På den modsatte side af hvor spydene presses ind i ballen, sidder der en stor plade som presses ind mod ballen. Den forhindrer, at den varme luft skydes igennem ballen, men at den i stedet bliver fordelt ud gennem ballen.

Anlægget har en styrecomputer, der er koblet til GSM-nettet. Derfor kan anlægget sende en besked til mobiltelefonen, hvis der opstår problemer, eller lageret med fugtige bigballer kører tomt.

Jens Otto Hansen erkender, at anlægget er beregnet til de større halmleverandører, eller landmænd, der presser et stort antal baller årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Helt præcist hvor mange baller, der skal til, før anlægget er en fornuftig løsning, er svær at svare på. Det kommer meget an på de aktuelle vejrforhold i høsten, maskinparken og hvilken kvalitet, halmen skal leveres i.

- Det er klart, at der skal være en hvis mængde baller, før anlægget giver mening. Presser man 500 baller om året, giver det ingen mening, men laver man 20.000-30.000 baller, hvor det kniber med at følge med. Så kan anlægget være en fornuftig løsning i stedet for at investere i en ekstra presser. Hele ideen er jo, at anlægget passer sig selv, mens en presser kræver en ekstra traktor og mand hele dagen, pointerer Jens Otto Hansen.