AC Hydraulic er kendt i branchen som firmaet med de blå donkrafte til både luft og manuelt brug. De blå hydraulikpresser og de grå sikkerhedsbukke.

Men nu skal AC Hydraulic også til at kendes som virksomheden, der leverer lifte til landbrugsmaskiner samt lastbiler og busser med kapacitet fra 30 til 75 ton fordelt på to til fem søjler. Søjlerne sænkes ned i jorden, når de ikke er i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første "inground" lift til Viborg Kommune er allerede leveret og igangsat med stor tilfredshed.

- Vi udviklede liften først og fremmest til lastbiler, for at udbygge vores produktsortiment og få flere ben at stå på, fortæller Lars Storgaard, Markedschef hos virksomheden i Viborg.

- Vi ser udviklingen går mod løft af tungere og tungere maskiner, og derfor har vi også netop præsenteret en ny lufthydraulisk donkraft som løfter op til 150 ton.

Donkrafte på 150 ton skal fortrinsvis bruges til minedrift, hvor de store dumpere og gravemaskiner opbygges på stedet, og gerne kører i hele levetiden i den samme mine.

85 procent eksport

Selvom AC Hydraulic har godt fat på hjemmemarkedet i Danmark, så ligger 85 procent af omsætningen uden for landets grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den største aktivitet hos os er saksedonkraft til firesøjlede lifte og sakselifte, hvor vi producerer 90 om ugen. Ellers producers der 12.000 til 15.000 donkrafte årligt, og ligeså mange støttebukke, fortæller Lars Storgaard.

Alle dele produceres i Viborg, på nær gummi- og plastikgreb, som leveres af underleverandører i nabobyen Skive.

- At vi har produktionen her i Danmark gør, at vi har en meget høj kvalitetsstandard, påpeger Lars Storgaard. Produktionen bærer præg af mange automatiske maskiner til det monotone arbejde, og robotter har overtaget håndtering af de tunge emner.

Ny produktion

Prouktionen af inground lifte til blandt andet traktorer og landbrugsmaskiner er startet op i sin "egen" fabrikshal i Viborg.

- Her er der tilknyttet en ingeniøre og en håndfuld personer til at samle liftene, desuden udvikler vi selv den elektrisk styring til liften, og derfor er der også en ingeniør tilknyttet den del af produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når en kunde har bestilt en lift, så kommer den som et færdig produkt, som blot skal installeres og tændes, fortæller Lars Storgaard, som også viser en brochure frem, som underentreprenøren får udleveret:

- Vi har et samlet stykke materiale, som viser præcis, hvordan hulet i jorden skal laves, og dermed er det faktisk blot at stikke det i hånden på den entreprenør, som klarer den del af opgaven.

3. generation

AC Hydraulic blev grundlagt i 1958 af smedemester Anker Christensen. Kort efter opstarten med håndværks- og reparationsvirksomheden, fik Anker Christensen ideen til at udvikle en værksteds- og lastvognskran.

Det skulle vise sig at blive grundlaget for en egentligt produktion og AC kraner blev et kendt navn i Danmark.

Hurtigt blev produktsortimentet udviklet med løfteudstyr til bilbranchen, og produkterne begyndte også at blive eksporteret til udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er det 3. generation, Søren og Claus Anker Christensen, som leder virksomheden og ejer den samlede aktiekapital.