HedeDanmark her netop offentliggjort sit årsregnskab, som viser, at den danske kerneforretning fortsat udvikler sig positivt.

HedeDanmark blev dog i 2013 ramt af udfordringer på to markeder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Blandt andet har ledelsesmæssige udfordringer i Sverige og nedskrivninger på aktiviteter i Mellemøsten ramt bundlinjen, oplyser selskabet

Resultat før skat blev 13,1 millioner kroner i 2013, hvilket er mindre end oprindeligt forventet, men der meldes om en god start på 2014 med forventning om et væsentligt forbedret resultat.

Øget omsætning

Øget omsætning og styrket indtjening kendetegnede udviklingen på HedeDanmarks to største forretningsområder i 2013. Både HedeDanmarks aktiviteter inden for skovdrift samt aktiviteterne inden for pleje og vedligehold af grønne områder for offentlige og private virksomheder fortsatte de seneste års positive udvikling.

- HedeDanmarks kerneforretning er fortsat sund og inde i en god udvikling, hvor der løbende bliver gennemført optimeringer. Derfor er det også ekstra ærgerligt, at to isolerede områder betyder, at vi i 2013 ikke kan fastholde tidligere års positive udvikling i resultaterne med både øget omsætning og en god indtjening. Vi er glædeligvis kommet fint i gang i 2014, og fundamentet for et rigtigt godt resultat i det nye år er stærkt, siger administrerende direktør Carsten With Thygesen, HedeDanmark a/s.

Engangsomkostninger

Problemerne i HedeDanmark i Mellemøsten resulterede i, at selskabet i 2013 besluttede at udgiftsføre engangsomkostninger på knap 17 millioner kroner på det delvist ejede selskab Emirates Landscape L.L.C. i Abu Dhabi - primært i form af afskrivning af goodwill i selskabet og på et større tilgodehavende hos en kunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den primære drift i Abu Dhabi er imidlertid inde i en positiv udvikling, oplsyer HedeDanmark og forventer positiv EBIT i 2014.

Desuden betød ledelsesproblemer i det svenske datterselskab Väla Mark & Trädgård AB, at der var tab på driften og engangsomkostninger i forbindelse med ledelsesskifte.

Endelig betød flere større konkurser i en udfordret entreprenørbranche, at HedeDanmark i 2013 valgte at hensætte mere til tab på kunder end i tidligere år.

Positiv udvikling

Trods udfordringer på disse to områder har hovedparten af HedeDanmarks forretningsområder ifølge selskabet udviklet sig positivt.

Omsætningen i 2013 endte på 1.671 mio. kroner, hvilket er på niveau med 2012. Indtjeningen fra aktiviteterne i både Danmark, Tyskland og de tre baltiske lande har ligeledes udviklet sig positivt på trods af markedsmæssige udfordringer på de enkelte markeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark udbyggede HedeDanmark også i 2013 sin position som leverandør af outdoor facility services som blandtr andet omfatter pleje og vedligehold af grønne områder for virksomheder og offentlige kunder. Primo 2014 har HedeDanmark udbygget sin position gennem indgåelse af aftaler om udvikling og pleje af grønne arealer i blandt adnet Egedal og Esbjerg samt gennem forlængelse af aftaler i blandt andet Rudersdal.

Genanvendelse

På markedet for genanvendelse af restprodukter fra blandt andet industrien og offentlige virksomheder lykkedes det ifølgeHedeDanmark at positionere selskabet stærkere i 2013 over for fødevare- og medicinalvirksomheder.

Tilsvarende har HedeDanmarks helejede datterselskab Skælskør Anlægsgartnere A/S styrket sin position som en førende leverandør af opgaver inden for anlægsgartneri med opgaver for blandt andet Københavns Kommune, Folketinget, Den Blå Planet og Novo Nordisk.