Nok er der ro om EU-landbrugspolitikken lige nu i Frankrig. Men det kan være stilstand før stormen, og efteråret kan blive hedt.

De franske landmænd er, som tidligere, klar til at rykke ud, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet, og lige uden for Strasbourg har den lokale landboforening FDSEA deltaget i mange aktioner gennem tiderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke kun de såkaldte gule veste, der er vrede på politikerne. Landmænd føler sig chikaneret af lovkrav og bureaukrati og føler sig glemt, og manglende udbetaling af støtte, lave priser samt tørkeproblemerne fylder meget, lyder det fra organisationen.

Mangler fortsat EU-støtte

Mens EU-parlamentarikerne debatterede i Strasbourg, mødte en stor flok landmænd eksempelvis op i Witternheim syd for byen, hvor styrelsen, som udbetaler EU-tilskud, holder til. 150 landmænd i Alsace mangler fortsat at få udbetalt miljøstøtte for 2016, og 500 landmænd mangler pengene for 2017. De forlod ikke stedet, før de havde få en trods alt høflig snak i halvanden time med chefen for styrelsen:

- Ud over at straffe landmænd, som også skal beskæftige sig med konsekvenserne af tørken, betyder det her et nej til fortsat at være dydige deltagere i miljøprojekter, lød det fra Gérard Lorber, generalsekretær for FDSEA Bas-Rhin.

Voldsomme aktioner

35 kilometer nord for EU-parlamentet i Strasbourg bor landbrugspræsidenten Franck Sander og hans familie i flere generationer. Han har en bedrift med planteavl, dyrker humle til øl-produktion, sukkerroer og kornafgrøder, og han har tidligere som magtfuld præsident for landmændene i Alsace stået i spidsen for voldsomme aktioner og spærret motorveje med brændende bildæk, så lastbiler med fødevarer fra Østeuropa måtte vende om.

Dengang fik landmændene mange indrømmelser fra politikerne, og derfor er de klar til aktioner, hvis den franske præsident Macron og hans regering vil skære i EU-støtten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omdannelsen er i gang

Fransk landbrug vil ikke være med til at betale for en ny EU-politik omkring flygtninge og forsvar. Franck Sander har netop aflagt beretning på generalforsamlingen, og en fusion af landbrugets organisationer fylder meget. Men derudover talte han om en politisk udvikling i Frankrig, som også berører landmændene:

?Omdannelsen af landbruget er i gang, men det kræver en bedre økonomi, og fransk landbrug svækkes nu af, at produktionsomkostningerne er højere end i nabolandene - hovedsagelig på grund af nationale forbud mod visse produkter, der er godkendt i andre lande.?

Forskel på lande

- Det gælder GMO og samtidig med, at vi åbner vores grænser for dem, der producerer med GMO på andre kontinenter. Det gælder også Neonikotinoider, som snart vil være forbudt i Frankrig, mens Belgien, Polen og fire eller fem andre europæiske lande fortsætter med at sige ja, siger Franck Sander.

- Vi skal udvikle sig, men vi skal tænke globalt og støtte landmænd, der vil tage risici. Vi beder om tid til at finde løsninger - vi har ikke økonomi til at ændre alt på to år, siger han.