Martin Andreasen, der driver en so-ejendom og 560 hektar lidt uden for Brønderslev, er en af de landmænd, der nærmest ved et tilfælde opdagede, at han kunne få tilskud, da han stod over for en investering i en dybdeharve.

- Jeg havde set nogle andre, der havde kørt med dybdeharve både før og efter raps. Og hos dem har det set ud til, at de har hævet udbytterne samtidig med, at de har sparet en pløjning. Så det var egentligt det, der gjorde, at jeg besluttede mig for at investere, siger Martin Andreasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor var det heller ikke udsigten til energisparetilskuddet, der var tungen på vægtskålen for Martin Andreasen i forhold til beslutningen om at investere.

- Da jeg havde besluttet mig for at investere i dybdeharven, var jeg faktisk slet ikke klar over, at man kunne få energisparetilskud. Men så læste jeg en artikel af energirådgiver Niels Horne Svendsen, hvor han lagde vægt på, at det altid er en god ide at ringe for at høre om mulighederne. Og det gjorde jeg så, siger Martin Andreasen.

Den opringning kom til at betyde, at Martin nåede at ansøge om energisparetilskud, inden han indgik den endelig købsaftale for dybdeharven. Faktisk endte tilskuddet med at udgøre næsten en tredjedel af den samlede investering - et beløb, der overraskede Martin Andreasen. Dertil kommer reduktionen i dieselforbruget og ikke mindst de arbejdstimer, der spares ved at undvære en arbejdsgang.

Martin Andreasen er naturligvis glad for at det lykkedes ham at opnå energisparetilskud til dybdeharven, men han ærgrer sig samtidigt over, at han ikke kendte til muligheden for et års tid siden.

- Vi gik fra en fire meter såmaskine til en på seks meter. Det reducerede vores energiforbrug, fordi maskinens kapacitet er udvidet med 50 procent. Den maskine kunne vi helt sikkert også have opnået energisparetilskud til. Men købsaftalen var indgået, da jeg fandt ud af det, så der var der ikke noget at gøre, siger Martin Andreasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ring, inden du køber

Når man skal søge om energisparetilskud er det allervigtigste, at man laver en aftale om salg af energibesparelsen, inden man indgår købsaftalen.

- I øjeblikket taler jeg med flere landmænd, som nærmest ved en tilfældighed opdager, at der er et tilskud at hente. Og i nogle tilfælde er det for sent, fordi købsaftalen er indgået, og det er jo rigtig ærgerligt, fortæller energirådgiver i LandboNord, Niels Horne Svendsen.

Både Niels Horne Svendsen og Martin Andreasens klare råd til andre, der står overfor en investering i nyt maskinel er samstemmende:

- Jeg vil til en hver tid anbefale landmænd, der overvejer at investere i en ny maskine, at ringe til energirådgiverne i LandboNord. Det værste der kan ske er, at man får et nej til tilskud, siger Martin Andreasen.