Kun befolkningen i tre andre lande bruger flere af verdens ressourcer end danskerne. Det viser en opgørelse Living Planet Report 2014 udgivet af Verdensnaturfonden WWF.

Kun Kuwait, De Forenede Arabiske Emirater og Qatar sætter et større fodaftryk målt pr. indbygger. Vores brug af klodens ressourcer tæller både brugen af landbrugsjorderne, træer fra skove og fisk fra havene, mens også vores CO2-udledning inden og uden for landets grænser tæller med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her sætter den store danske import af varer fra udlandet et stort aftryk. Også det faktum, at Danmark er et landbrugsland, spiller ind, og i den forbindelse er importen af soja fra blandt andet Argentina også med til at trække i den forkerte retning, da den medfører til skovrydning og CO2-udledning i forbindelse med transporten.

- Det er måden, vi lever på, og måden, vi har indrettet samfundet på, der giver det store økologiske aftryk, siger generalsekretær Gitte Seeberg fra WWF Danmark til Politiken.

- Vores land består af veje, byer og hvedemarker - derimod er der næsten ingen natur. Oven i det forbruger vi alt for meget af blandt andet kød.

4,5 jordkloder

Satte alle mennesker et lige så stort fodaftryk som danskerne, skulle der 4,5 jordkloder til, viser rapporten.

John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden, er usikker på, om Danmark lige præcis skal være nummer 4, men højt ligger ligger vi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt sikkert, at Danmark skal være højt placeret på lister som denne, men om det er en fjerde- eller tiendeplads, der vil være mest retvisende, er svært at sige. Det er sådan, at den metode, som rapporten bruger, rummer nogle usikkerheder, som betyder, at lande, der som Danmark har stor udenrigshandel, placeres med større usikkerhed, siger John Nordbo.

Ros

Der er dog også ros til Danmark på WWF's Living Planet Report. Danmark roses for at handle visionært på klimaområdet og for igennem årtier at have satset på vedvarende energiproduktion, primært vindkraft.

- Vi har meget at være stolte af her i Danmark. Vi er fortsat førende på vindkraft, og vores indsats på det område betyder, at vi gør en stadig større forskel for verdens klima og miljø samtidig med, at vi skaber vækst og job herhjemme, siger John Nordbo.