Finanstilsynet har strammet bankernes nedskrivningsregler, så de nu alle som en, skal nedskrive med samme sats på 25 procent - når der vel at mærke skal nedskrives. Ifølge Finanstilsynet er der tale om et mindretal af bankerne, som nu bliver bedt om at rette ind, men den udlægning stiller man spørgsmålstegn ved hos Bæredygtigt Landbrug.

- Det er vores indtryk, på baggrund af medlemmernes tilbagemeldinger om hvad bankerne gør, at det ikke kun er nogle få banker der skal lære denne praksis. Og hvis det kun er nogle få, kan man jo også undre sig over, at man ikke specifikt kun skriver til dem i stedet for at melde ud til alle, lyder det fra Bjarne Nigaard, adm. direktør i Bæredygtigt Landbrug og slår fast, at det bør være bankerne selv, der vurderer om der er lønsomhed i en bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ingen af øs ønsker at have letsindige banker. Og de har jo også måttet rette ind og bestå diverse stresstests, så jeg har tilliden til, at bankerne formår at bruge deres eget frie skøn og ikke behøver at få et diktat fra Finanstilsynet, lyder det fra Bjarne Nigaard.

Selvopfyldende profeti

Han mener, at de nye, strammere regler er dårligt nyt for de danske landmænd, og han frygter, at nedskrivningerne kan blive en selvopfyldende profeti, som kan presse økonomien hos landbrugsfamilierne yderligere.

- Finanstilsynets vejledning er en selvopfyldende profeti. For når det først er dikteret, at man ikke skal forvente at betale fuld pris ved en afvikling, så er det klart, at alle potentielle købere og de banker, der finansierer disse købere, ikke kan og vil betale fuld pris. Og de, der allerede nu får reduceret deres bogførte kreditværdighed med 25 procent kommer selvsagt endnu tættere på en afviklingssituation, lyder kritikken fra Bjarne Nigaard.

Han mener, at Finanstilsynet medvirker til at skabe en nedadgående spiral for et i forvejen presset erhverv, og tilsynets direkte påvirkning af jordpriserne, har direktøren ikke meget til overs for.

Planøkonomi fra Østerbro

- Det minder om planøkonomi frem for frit marked, når en statslig myndighed på denne måde dikterer virkeligheden baseret på udsigten over Østerbro og en lommeregner i skrivebordsskuffen. Bankerne iføres en spændetrøje, hvor det frie skøn over værdierne i landbruget annulleres, fordi bankerne ellers kommer i Finanstilsynets sorte bog, siger Bjarne Nigaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I sådan et selvskabt økonomisk klima bliver det let for Finanstilsynet at få ret. Men det bliver betydeligt sværere for Danmark at tjene penge på landbrugseksporten. Og for den enkelte landbrugsfamilie, der ikke næste gang kan få forlænget kreditten, bliver det katastrofalt.