Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Er I gift i udlandet, men bor i Danmark – hvilke regler er I så omfattet af?

21. mar. 2023 | Indrykket af SAGRO I/S

Den gældende ægtefællelov (ÆFL) trådte i kraft 1. januar 2018 og kan få stor indflydelse og betydning.

Del artiklen:

Den gældende ægtefællelov (ÆFL) trådte i kraft 1. januar 2018 og kan få stor indflydelse og betydning for jer, som er gift i udlandet og har boet i Danmark de seneste fem år. 

Før 2018 blev formueforholdet mellem ægtefæller reguleret af loven i det land, hvor manden havde bopæl ved ægteskabets indgåelse.  

Ved lovændringen blev loven ændret, således at ÆFL § 64 nu regulerer, hvilke formueretlige regler jeres ægteskab er omfattet af. 

- Efter de nye regler får det betydning, hvor man som ægtefæller boede ved indgåelsen af ægteskabet eller først tog fælles bopæl, hvilket statsborgerskab man havde ved ægteskabets indgåelse, eller hvilket land man havde den nærmeste tilknytning til, siger Vibe Hjort, der er advokat hos Advokatselskabet Tellus.  

Der blev samtidig indført en bestemmelse om, at reguleringen af ægtefællernes økonomiske forhold automatisk overgår til dansk ret uanset ovenstående, hvis begge ægtefæller har boet her i landet de seneste 5 år, medmindre ægteparret har bestemt andet ved en gyldig oprettet ægtepagt. 

I loven blev der indsat en overgangsbestemmelse, som gør, at de ovennævnte 5 år først begyndte at løbe fra 1. januar 2018. Er I således blevet gift i et andet land, men boet i Danmark siden 1. januar 2018 eller før overgår formueforholdet i ægteskabet mellem jer automatisk til dansk ret efter den 1. januar 2023. 

- Er man således blevet gift i f.eks. Holland og flyttet til Danmark, kan det være en god ide at få oplyst, hvilken betydning det har for sit formueforhold at blive omfattet af dansk ret. Hvem får hvad, og hvad har man ret til, hvis man går fra hinanden, og hvad gælder i tilfælde af den enes død?, siger Vibe Hjort. 

Det er muligt for jer som ægtefæller at blive enige om, at det land, hvor en af jer boede ved ægteskabets indgåelse, eller hvor I er statsborgere, skal regulere formueforholdet mellem jer. For at en sådan aftale er gyldig mellem jer, kræver det, at I udarbejder en gyldig ægtepagt. 


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter