Ordningen med bindende svar fra Skat er designet til at afklare tvivl for skatteyderne.

I årevis har vi som skatteydere og rådgivere kunnet spørge skattevæsenet om de skattemæssige konsekvenser af en påtænkt disposition.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meningen er kort fortalt, at man mod et ganske beskedent gebyr kan forelægge en bestemt situation eller påtænkt disposition for skattevæsenet og inden for en relativt kort periode få svar på den skattemæssige virkning for spørgeren, hvis man gør dette eller hint.

Som rådgiver anvender man reglerne til at eliminere skattemæssige usikkerheder i forbindelse med for eksempel overdragelse af virksomheder og ejendomme. Der kan være tvivl om beskatning af avancer, opgørelse af genvundne afskrivninger, værdiansættelse af bestemte aktiver og meget andet.

Ofte er store beløb på spil, og generationsskifter i landbruget kan stå eller falde med den beskatning, som må forventes udløst. Det styrker retssikkerheden, når man på forhånd inden underskriften sættes på dokumenterne, kan være sikker på, hvordan skattevæsenet vil se på sagen efterfølgende. Med et bindende svar i hånden kan man handle med en meget høj grad af sikkerhed i forhold til det skattemæssige.

Fra 1. juli 2015 er bindende svar måske alligevel ikke bindende

Et flertal i det gamle folketing vedtog i slutningen af april måned en skattelypakke, der har til formål at begrænse aggressiv og grænseoverskridende skatteplanlægning og skattelykonstruktioner. Lovændringerne trådte i kraft 1. juli 2015 og medførte, at billedet desværre blev noget uskarpt. Muligheden for at opnå et bindende svar begrænses for værdiansættelse af aktiver, idet skattevæsenet ikke er bundet af det afgivne svar, hvis det efterfølgende, for eksempel ved et salg, konstateres, at aktivets værdi var mindst 30 procent større eller mindre end angivet i det bindende svar, og afvigelsen udgør mindst én million kroner. Denne type bindende svar vil fremover kun være gældende i seks måneder, hvor alle andre bindende svar fortsat vil være gældende i fem år.

De nye regler er tilsyneladende i første omgang møntet på værdiansættelse af for eksempel aktier i forbindelse med overdragelse af selskaber, og skattevæsenet og skatterådet har i en længere periode ikke kunnet afgive bindende svar herom, fordi man har overvejet hvilken linje, der skulle lægges i praksis, og om man kunne finde en måde, hvorpå virkningen af bindende svar på dette område kunne begrænses. Denne tvivl er nu afklaret, naturligvis, fristes man til at sige, i skattevæsenets favør, og som så ofte før får sådanne stramninger (utilsigtede) konsekvenser for mange andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer på fredag den 10. juli kan du læse mere om, hvilke konsekvenser kan det få for blandt andet generationsskifte og ved salg.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.