Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Avanceret landbrugsmaskine vil ud i verden

Af SSV - 4. jun. 2018 KL. 08:26

  • ww294748_1
  • ww294748_2

Jens Jensen bygger nogle af verdens mest avancerede selvkørende maskiner til blandt andet sprøjtning af forsøgsmarker. Nu er han i gang med at udvikle næste generation med hjælp og vejledning fra InnovationsAgenterne

Strøby Maskinværksted er både en traditionel landbrugssmedje og et højteknologisk opfinderværksted, hvor dygtige teknikere bygger specialmaskiner til de mange dyrkningsforsøg, der foregår i regi af bl.a. Aarhus Universitet og landboforeningerne, skriver InnovationsAgenterne i en pressemeddelelse.

Med hjælp fra InnovationsAgenterne og støtte fra Innobooster-ordningen gør indehaver Jens Jensen nu sin Speedy 2500-maskine endnu mere avanceret, bl.a. med gps, firehjulsstyring, automatisk hastighedskontrol, større fleksibilitet og meget mere.

Ud over sprøjtning skal den nye maskine blandt andet også kunne udbringe gødning og udtage jordbundsprøver. Målet for virksomheden er at øge produktionen markant og eksportere til Europa og resten af verden.

Forsøgsmaskiner

Fordelt ud over det danske landbrugsland ligger et stort antal dyrkningsforsøg. Hvert af disse forsøg indeholder typisk mellem 80 og 100 forsøgs-parceller, hvor man tester nye afgrøder, dyrkningsmetoder, sprøjtemidler og gødningstyper. Det kræver specialmaskiner, der kan dosere f.eks. sprøjtemidler meget præcist. Strøby Maskinværksted har fundet en niche her og har hen over de seneste år udviklet og forfinet sin Speedy 2500-specialmaskine til sprøjtning af forsøgs-parceller. Nu er Jens Jensen på vej med en helt ny generation, der er endnu mere alsidig og avanceret end førhen.

- For eksempel skal vi tage højde for, at forsøgs-parceller har forskellig bredde, fordi der ikke findes nogen standard i branchen. Derfor skal den nye maskine kunne variere sprøjtebredden fra 1,5 til 3 meter, forklarer Jens Jensen.

- Samtidig skal den kunne løfte sprøjtedyserne op til en højde på 2,20 meter, så vi også kan sprøjte raps, majs og andre høje afgrøder. Desuden skal den have firehjuls-styring, så maskinen kan vende uden at bakke. Det sparer tid og reducerer skader på afgrøderne. Vi forbedrer også maskinens betjening og arbejdsmiljøet for føreren bl.a. med automatisk påfyldning og vask af sprøjtemiddelbeholderen.

Støtte fra InnoBooster

InnovationsAgent Jens Ulrich Nielsen har bistået Strøby Maskinværksted med at skrive en ansøgning om midler fra InnoBooster-puljen. Det har sikret virksomheden 360.000 kr. i støtte til videreudvikling af maskinen. Midlerne går til en ekspert i mekanisk konstruktion og hydraulik og til en softwareudvikler, der skal videreudvikle det computerprogram, der bl.a. sørger for den nøjagtige dosering af vand og sprøjtemiddel. Desuden skal en række af maskinens funktioner automatiseres, og gps og ultra-præcis hastighedskontrol er nogle af de nye funktioner, der skal integreres.

Alsidig og sammenklappelig

Ydermere vil Jens Jensen gøre maskinen endnu mere alsidig, så den både kan udbringe fast og flydende gødning, udtage jordprøver ned til en meters dybde og adskille raps-parceller.

- Maskinen skal kunne meget mere end førhen. Men samtidig skal den stadigvæk være nem at transportere. Forsøgs-parcellerne ligger spredt over store områder, og derfor skal den kunne pakke sig sammen og køre op på en trailer, som kan trækkes af en almindelig bil, forklarer Jens Jensen.

Med sine maskiner til forsøgs-parceller har Strøby Maskinværksted fundet en niche, der måske nok er lille herhjemme, men som til gengæld rummer store eksportmuligheder. Hen over de seneste år har man bygget mellem en og tre maskiner om året. Blandt andet er ti Speedy 2500-maskiner solgt til Sverige, og Aarhus Universitet har investeret i fem maskiner. En af disse er en let specialmodel udført i aluminium beregnet til at køre i grønsager.

Satser på Tyskland og England

Jens Jensen forventer, at den nye forbedrede version af maskinen vil kunne sælges ikke kun i Europa, men også resten af verden. I første omgang satser han på Tyskland og England. Heller ikke i de lande er der konkurrenter, der tilbyder en tilsvarende avanceret maskine med så stor fleksibilitet, og som oven i købet sikrer mere præcision og bedre arbejdsmiljø for føreren.

Danmark er kendt for avanceret jordbrugsteknologi og eksporterer maskiner og knowhow i stor stil. Samtidig er Danmark en af verdens førende aktører inden for jordbrugsforskning. Jens Jensen har store ambitioner og satser nu på at kaste Strøby Maskinværksted ud i det store eksporteventyr for at erobre eksportmarkedet.

- Vi har ingen konkurrenter, så jeg regner med stor interesse især i lande, hvor de miljømæssige krav til landbruget er høje. Hvis jeg kan sælge 50 maskiner over de næste fem år, så vil jeg være rigtig godt tilfreds.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame