En ny finansieringsordning for unge landmænd lader vente på sig. Natur- og Landbrugskommissionen skal nemlig først komme med sin anbefaling til en afløser for YJ-låneordningen, før regeringen vil røre ved området.

I mellemtiden vil LandboUngdom gerne sætte fokus på problemstillingen og kommer med et nyt forslag til, hvordan man kan løse problemet med generationsskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser to udfordringer - den ældre landmand, som gerne vil trække sig tilbage på en god måde, og den unge landmand, som gerne vil i gang, siger den nye formand Johanne Marie Laursen.

Den ældre landmand investerer

LandboUngdom foreslår en model, hvor den ældre landmand lader noget af sin egenkapital blive stående i gården i for eksempel fem-ti år på gunstige vilkår.

- Det vil hjælpe den unge landmand til at få finansiering i banken, da han har en tilpas stor investor med i projektet - nemlig den tidligere ejer. Banken eller staten skal garantere ordningen vedat overtage forpligtelsen efter endt løbetid, så den ældre landmand kan få sin egenkapital fri, hvis han ønsker det, forklarer LandboUngdom-formanden.

Hun vurderer, at modellen vil være med til at mindske bankernes risiko på nuværende tidspunkt samt give tid til at skabe tillid og optimisme til landbruget.  

- LandboUngdom mener, at landbruget stadig er værd at satse på. Det er vig-tigt, at vi holder landbruget i gang, da det er den største bidrager til den dan-ske økonomi. Især når man tager alle de følgeerhverv med, som landbruget skaffer arbejde til, siger hun.