Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ålav raser: 4000 hektar ude af drift

Af SSV - 15. maj. 2018 KL. 10:17

  • ww291980_1
  • ww291980_2

Nørreålav mener, at vandstigninger er med til at sætte 4000 hektar mark og eng ud af drift ved Randers.

Randers Kommune lever ikke op til deres forpligtelser i forhold til vandløbsregulativerne for Gudenåen og Nørreå. Sådan lyder det fra foreningen Nørreålav, der ærgrer sig over manglende forståelse fra kommunens side, skriver Nørreålav i en pressemeddelelse. Lodsejere kæmper nemlig med vandstanden i åen, der går fra Viborg til Randers.

Nørreålav blev stiftet i fjor, da flere lodsejere langs vandløbet gennem de seneste år har oplevet

problemer med forhøjet vandstand. En af grundene til dette er manglende oprensning i Gudenåen, som Nørreå løber ud i ved Randers. Især grødeøer ved E45-motorvejsbroen er en udfordring.

- Randers Kommune afviser at oprense Gudenåen fra Fladbro til Randers under henvisning til regulativet fra 2000. Det regulativ anfører helt specifikt, at vandløbsmyndigheden skal oprense, hvis vandstande bliver for høje, og det er de, siger ålavets formand, Steen Rasmussen i pressemeddelesen

Ifølge Nørreålav er vandstandsstigningerne blandt andet med til at sende 4000 hektar mark og eng i Nørreådalen ud af drift. Dette vil medføre tab for lodsejerne langs vandløbet og forringe naturen i området.

Det er Nørreålavs overbevisning, at Randers Kommune ikke har vedligeholdt Gudenåen eller målt vandføring i den nedre del af denne. Dermed er vandløbsregulativet ikke overholdt.

- Vi kræver regulativet overholdt og mener, at både natur og miljø omkring Randers og vandløbene har det bedre, hvis vandet kan strømme frit, lyder det fra formanden.

Nørreålav mødtes den 22. marts med Randers Kommunes miljø- og teknikudvalg, hvor problematikken blev fremlagt og diskuteret. Formanden ærgrer sig dog over manglende forståelse fra kommunens side i sagen.

- Randers Kommune har svært ved at se lodsejernes udfordringer og deres egne muligheder og forpligtelser i forhold til at afhjælpe dette, afslutter Steen Rasmussen.

Nørreå går gennem Viborg, Randers og Favrskov kommuner.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame