Lyt til artiklen:

Seges Innovation ser flere udfordringer i Svarer-modeller

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Svarer-udvalget har præsenteret den længe ventede rapport, der giver faglige input til en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget. Rapporten bygger på tre forskellige modeller, hvor grundelementet kort fortalt er en afgift på henholdsvis 750, 375 eller 125 kroner per udledt ton CO2e.

I innovationshuset Seges Innovation er man i fuld gang med at nærlæse rapporten og vil nu finde lommeregneren frem for at regne på de tre modeller. Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har selvfølgelig allerede kastet os over at nærstudere rapporten, og nu skal vi i gang med at regne på de økonomiske konsekvenser af de tre modeller. Så vi kan ikke konkludere noget endnu, men umiddelbart ser jeg nogle økonomiske udfordringer for erhvervet i de skitserede modeller, siger erhvervsøkonomisk chef i Seges Innovation, Klaus Kaiser.

Han har også et særligt øje på, om der er tilstrækkelige incitamenter til at investere i den grønne omstilling. Her er det blandt andet afgørende at bruge bedriftsspecifikke klimaregnskaber og ikke overordnede standarder.

- Hvis det er overordnede standarder, er der risiko for, at landmændene ikke bliver honoreret korrekt for deres aktive grønne investeringer, hvilket svækker incitamentet til aktivt at understøtte den grønne omstilling, siger Klaus Kaiser.

Klimavirkemidler i stedet for produktionsnedgang

At landbruget har en bunden opgave med at reducere emissioner og klimabelastningen fra produktionen, er kendt stof. Svarer-rapporten indeholder dels støtte til udvikling af klimavirkemidler, dels en produktionsnedgang for at opfylde klimamålsætningerne.

Hos Seges Innovation er der ingen tvivl om, at det er virkemidlerne og ikke en produktionsnedgang, der er vejen frem. Seges Innovations virkemiddelrapport fra 2023 beregner potentialet i 29 virkemidler og viser, at landbruget rent faktisk kan komme i mål i 2030 - uden at reducere produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan nå rigtig langt, hvis vi eksempelvis opfylder målsætningerne for udtagning af lavbunde og skovrejsning. Og så er der en række virkemidler, der bør færdigudvikles og effektiviseres, for eksempel pyrolyse og inden for håndtering af gylle og gødning, fastslår Klaus Kaiser.

Korrekte opgørelser kræver god tid

Rapporten anbefaler, at afgiften indfases fra 2027, hvilket i Klaus Kaisers øjne er en smule optimistisk.

- Det forekommer umiddelbart tidligt i forhold til at skabe et tilstrækkeligt sikkert datagrundlag og konstruere en robust model. Der er stor kompleksitet i opgørelserne, og viden om udledningerne udvikler sig hele tiden. Eksempelvis er der meget stor usikkerhed om udledningerne fra lavbundsjorde, fortæller Klaus Kaiser.