Lyt til artiklen:

Norges fødevarestyrelse vil have vildsvin skudt - og de betaler for det

00:00
Hastighed: ???x
01:40

Efter fund af afrikansk svinepest, AFS, i døde vildsvin i Sverige opfordrer den norske fødevarestyrelse, Mattilsynet, de norske jægere til at skyde dyrene, der er uønskede i Norge, det skriver NRK

- Målet er at vi skal have færrest mulig vildsvin, udtaler veterinærchef i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud, til mediet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Norge er det tilladt at skyde vildsvin hele året, idet dyrene er regnet som en fremmed art og dermed uønsket, art. Derfor er den norske bestand heller ikke stor, men lige på den anden side af grænsen i Sverige er der mindst 300.000 vildsvin.

- Vi vil altid have vildsvin, der krydser grænsen. Men målet er at hver gang et vildsvin krydser grænsen, så er der nogen som skyder det, siger Ole-Herman Tronerud.

Mattilsynet giver sågar en kontant godtgørelse til jægere, der nedlægger vildsvin og indsender prøver til tilsynet. I skrivende stund honoreres de norske jægere med 1000 kroner pr. handyr, og 2500 norske kroner pr. hundyr. Det er henholdsvis 650 og 1620 danske kroner, og dertil kommer en gratis undersøgelse for trikiner i dyrene.

Dertil kommer en godtgørelse til de, som indrapporterer fund af døde vindsvin. Alligevel vil Mattilsynet indstille til, at godtgørelsen hæves, for at få flere til at afskyde de vildsvin, der måtte krydse ind fra Sverige.

Efter svinepest i Sverige sender L&F advarsel til jægere

Se også:

Efter svinepest i Sverige sender L&F advarsel til jægere