I sidste uge satte det ukrainske landbrugsministerium gang i panik på børsen med udmeldinger om et stop for eksport af hvede fra Ukraine, er verdens femte største hvedeeksportør med en eksport på 17,5 mio. tons i sidste sæson.

Her til formiddag skriver Jyske Markets, at der forstat pågår snak om, i hvor høj grad der vil blive lagt et loft over eksporten af hvede ud af Ukraine. I øjeblikket går rygterne på, at den kan blive reduceret med 1-2 mio. tons, i forhold til USDA's eksportestimat på 16,5 mio. tons, for at holde de indenlandske brødpriser nogenlunde i ro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jyske Markets skrive,r at et loft over den ukrainske hvedeeksport har også fået snakken til at svirre om, hvorvidt den russiske regering vil gå i samme retning, for at beskytte deres borgere mod prisstignigner. Flertallet forventer ikke et decideret eksportforbud, men hvis priserne fortsætter med at stige, kan det muligvis komme på tale, at Rusland genindfører eksportskatter på hvede, som tidligere har været benyttet. En anden mulighed er at begrænse eksporten i havnene, da staten har kontrol over disse, ved at 'trække lidt i trådene'.

Derfor begynder fokus at rette sig mod produktionsudsigterne i Canada og Australien, hvor tørken især i Australien har bidt sig fast. Sidste sæson reddede en unormal stor høst omkring Sortehavet hvedemarkedet med en rekordstor eksport sidste sæson. Men da dette ikke bliver en realitet i år, og der samtidig mangler mængder i Europa samt sandsynligvis også Australien, så kan denne sæson meget vel blive en genoprejsning for den amerikanske hvedeeksport, som allerede fredag kan blive opjusteret i denne måneds WASDE-rapport. Fra flere kanter meldes der om, at en australsk på selv 20 mio. tons begynder at være optimistisk, mod USDA's 22 mio. tons. De australske hvedepriser er for øjeblikket de dyreste varer på eksportmarkederne med priser på 274 USD/ton FOB basis september.