Mandag den 7. august slår Kalø økologisk Landbrugsskole dørene op til endnu en studiestart i økologiens tegn. I år er det med særlig fokus på Global Organic Farmer uddannelsen som efterhånden er blevet en rigtig stor succes på Kalø. Det har også vist sig i tilmeldingerne til studiet idet der nu for første gang nogensinde oprettes to klasser på skolen til den nye opstart.

Global Organic Farmer blev udtænkt som et internationalt alternativ, netop fordi der er øget efterspørgsel på økologi også i udlandet. Man skal være student for at komme i betragtning til studiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det der blandt andet kendetegner en Global Organic Farmer elev er, at de er rejse- og eventyrlystne, typisk har de noget erfaring med i bagagen. De studerende kommer med mange forskellige baggrunde, nogle direkte fra gymnasiet andre fra universitetet hvor de savner mere sammenhæng mellem teori og praksis. Andre elever kommer fordi de fik afslag på det de troede var deres drømmestudie. Drømmestudiet finder de så måske på Kalø økologisk Landbrugsskole. Svaret på Kalø er nemlig praksisnær undervisning hvor der ikke er langt fra tanke til handling. Dette krydret med at det foregår i et internationalt miljø med unikke muligheder for at se og opleve verden, gør uddannelsen til et godt alternativt til den mere traditionelle undervisningsform man oplever på mange andre uddannelsesinstitutioner.

Oplev verden

Uddannelsen har nu to år på bagen men det gør ikke at uddannelsen står stille snarere tværtimod.

- Idet vi ser en løbende stigning i tilmeldinger til Global Organic Farmer uddannelsen er vi selvsagt nødt til at følge med udviklingen. Der er efterhånden ikke ret mange lande i Europa hvor vi ikke har elever fra. Det gør naturligvis, at vi skal opdyrke nye praktikområder for at kunne imødekomme de mange praktikpladser som vores elever har brug for. Det nye i år er blandt andet, at vi har fået fat i nogle ekstraordinære gode muligheder i New Zealand og i Australien, fortæller forstander Morten Erbs.

Dertil kommer det kæmpe netværk som Kalø økologisk Landbrugsskole besidder inden for praktikværter i hele verden. Således har skolen elever i praktik i lande som Sverige, Island, Frankrig, Kina, Canada, Sydafrika og mange andre steder. Et andet nyt område som skolen fokuserer på er Østrig hvor man ligesom i Danmark de senere har haft en eksplosiv udvikling inden for økologisk fødevareproduktion. Således sendte Kalø i maj måned en delegation afsted til Østrig og det har resulteret i en perlerække af nye praktikværter særligt med fokus på økologisk produktion og direkte afsætning.

Rygtet om Global Organic Farmer uddannelsen har ligeledes taget fart uden for Danmarks grænser. Det nye hold der begynder til august tæller mange forskellige nationaliteter hvilket i høj grad er med til at skabe den internationale stemning som skolen gerne ser kendetegner studiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget vigtigt for os, at det ikke bare er i undervisningen at det globale gør sig gældende. Det faktum at vores elever kommer fra hele Europa er med til at tilføre netop det - altså en kulturel udveksling og udvikling blandt vores elever som både vi som skole, men i særdeleshed vores elever nyder godt af under deres skoleophold, forklarer Morten Erbs.

Fællesskab

Samtidig tilfører netop det en sammenhæng og et fællesskab som man skal lede længe efter i andre uddannelser. Kaløs elever oplever verden i en ny kontekst, i andre kulturer, i et andet klima og med andre forudsætninger på godt og ondt. Det kan være en velkommen udfordring for mange unger mennesker og derfor er det godt at have andre at dele sine erfaringer med.

Efter endt grundforløb på Kalø Økologisk Landbrugsskole drager Global Organic Farmer eleverne til januar i fælles flok til Tanzania hvor de påbegynder 4 ugers praktikophold. Første kapitel i en række af store kulturelle og globale oplevelser inden for økologisk fødevareproduktion. De skal begå sig på lige fod med lokale afrikanere, leve under samme vilkår, spise den samme slags mad, deltage i kulturelle sammenhænge og generelt omstille sig til en helt anden verden, end den de kender hjemme fra Europa.

Ud over det rent faglige perspektiv får eleverne også mulighed for at diskutere kultur, global opvarmning, fødevaremangel i Afrika, driftsoptimering samt alle de økonomiske forhold der hver eneste dag spiller en stor rolle i Afrikas fødevareproduktion.

Dernæst fortsætter eventyret som Global Organic Farmer ude i den store verden, kun afbrudt af to skoleophold hvor eleverne på Kalø får mulighed for at dele alle de erfaringer de har gjort sig på den internationale scene.