Han er født i Holstebro 27. januar 1963 og efter en studentereksamen med samfundsfaglig linie, valgte han i første omgang en karriere i Forsvaret, hvor han i dag har rang af "major af reserven".

Men det civile liv trak også i ham, og det blev efter officersuddannelsen til en eksamen som cand.oecon. fra Aarhus Universitet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har været kontraktansat FN-observatør i Mellemøsten og arbejdet i såvel Bilka som i Cheminova Agro.

Han er blevet tildelt blandt andet Kommandørkorset af Dannebrogordenen, Hjemmeværnets 25-årstegn, Fredsprismedaljen, FN-medaljen for tjeneste i Mellemøsten og The Nordic Blue Berets Medal of Honour.

Men han er i offentligheden mest kendt for sin politiske karriere som medlem af Folketinget og forsvarsminister. Siden 2012 har han været administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer - navnet er naturligvis Søren Gade

Blufærdig

De fleste iagttagere opfatter Landbrug & Fødevarers direktør Søren Gade som et ret blufærdigt menneske, men hvordan går det i spænd med fremtrædende poster både som politiker og erhvervsmand?

Søren Gade understreger over for Maskinbladet, at der er store forskelle på at være politiker og erhvervsmand og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I politik er man i offentlighedens søgelys hele tiden. Det er en præmis for at være politiker. Som erhvervsmand er man i søgelyset i en bestemt debat. Men bagefter slukkes kameraerne, og man kan være meget mere privat. Politik sled mig op, fordi det til sidst handlede mere om "Søren Gades person" end om den politik, jeg skulle være med til at føre. Det var på tide at stoppe, og man kan spørge, om jeg skulle være stoppet før. Men livet leves forlæns og forstås baglæns.

Stærk opbakning

Han indrømmer, at det for ham som forsvarsminister betød "alt", at han trods krig, fornemmede en stærk opbakning fra de soldater, han sendte ud på livsfarlige opgaver

- Har man som forsvarsminister ikke opbakning fra soldaterne, kan man ikke have det job. Det hjalp mig, at jeg selv som soldat har prøvet at være udsendt, og jeg gjorde mig umage for at besøge alle de udsendte hold, så jeg kunne have indtryk med hjem. Det har nok også haft indflydelse på mine beslutninger, at jeg selv er officersuddannet og i dag major af reserven. For mig var det et privilegium at være minister for et område, jeg er uddannet inden for, siger Søren Gade videre.

Døtrenes betydning

Han har heller aldrig offentligt lagt skjul på, hvor stor betydning hans døtre har for ham, og at de ikke mindst efter hustruens alt for tidlige død, har haft en stor betydning for de beslutninger, han træffer i den private tilværelse og i forhold til beslutninger om fremtiden:

- Jeg har netop været på ferie med pigerne i USA, og det var en super oplevelse. Vi ser hinanden meget, og som for alle forældre betyder børnene alt. Pigerne var en stor del af årsagen til, at jeg stoppede som politiker, siger Søren Gade, der også indrømmer, at det har ændret hans indstilling til livet, at han mistede sin hustru tidligt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan have en holdning til sygdom, inden man rammes af det. Men virkeligheden laves markant om, når man får alvorlig sygdom tæt ind på livet. Det har jeg ligesom mange danskere haft, så mit liv er et spejl af mange andres. Vi rammes alle af et eller andet i vores liv, og her var det så min hustru, siger Søren Gade, der i sin fritid i dag gerne går på jagt, løber eller går ture:

- Jeg har ikke problemer med at få tiden til at gå, konstaterer han.

Se tv-indslaget med Søren Gade ved at klikke her.