Foreløbig har Lin-Ka Maskinfabrik i Lem ved Ringkøbing fået besked om, at virksomheden får et europæisk patent på sin seneste opfindelse, men verdenspatentet er også søgt og skulle være inden for rækkevidde.

Kort fortalt går den nye forbrændingsteknik ud på, at en række dyser i toppen af kedlen skaber luftstrømme med stor hastighed øverst i kedlen. Det får nærmest ilden til at brænde den forkerte vej i kedlen og dermed bevæger den sig hen over brændslet på en måde, der sikrer en optimal afbrænding af brændslets gasser.

Metoden sikrer, at temperaturen i kedlen kommer over 700 grader celsius, hvilket er forudsætningen for, at gasserne brændes helt af.

Også vådt brændsel

- På grund af teknikken løber ilden nærmest over brændslet, og hvis der er tale om eksempelvis vådt brænde, så medvirker ilden til at tørre det, så gasserne frigives, og vi også opnår en optimal forbrænding på trods af det våde brændsel, forklarer Erling Jensen, der er direktør i Lin-Ka og står bag virksomhedens mange patenterede opfindelser gennem årene.

- I gamle dage udviklede vi forskellig forbrændingsteknik til forskelligt brændsel, men denne metode kan anvendes på alt brændsel, fortæller Erling Jensen.

- Det er noget, jeg har bøvlet med i 35 år, og denne opdagelse kom nærmest ved en tilfældighed, da vi havde noget støv i luften i kedlen, som vi ville afhjælpe ved at sende en luftstrøm ind for oven i kedlen, fortæller Erling Jensen.

Lin-Ka producerer forbrændingsanlæg fra 200 kW op til 10 MW, og det er samme teknik, der anvendes på alle anlæg og til al slags brændsel.

- Det er dyrt at få patent, og ofte er et patent ingenting værd efter fem år, fordi vi så laver noget andet. Derfor har jeg egentlig sagt, at vi ikke vil søge flere patenter, men denne opfindelse er så epokegørende, at vi er ved at få verdenspatent på den, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Strenge krav

Patent-processen er både dyr og langvarig og har allerede været et par år under vejs. Imens har Lin-Ka allerede produceret adskillige forbrændingsanlæg med den nye teknik.

- Vi har flere end 100 anlæg i drift rundt omkring, og eksempelvis står vi rigtig stærkt på det tyske marked, hvor vi på grund af den nye forbrændingsteknik er i stand til uden problemer at leve op til deres meget strenge krav til afbrænding af halm. Det er noget, andre har meget svært ved, fortæller Erling Jensen.