Hvis der skal skæres i EU-budgettet for de næste syv år, så må det blive et andet sted end på landbruget. Det er udmeldingen fra Europa-Parlamentets budgetudvalg, der i dag sendte et klart signal til ministrene i Danmark og andre strammernationer om at holde fingrene fra landbrugsstøtten, når EU’s næste langtidsbudget skal besluttes. 

Ifølge udvalget skal landbrugsmidlernes størrelse i 2013 ”mindst bibeholdes”, når EU’s næste cirka 7.500 milliarder kroner store budget skal besluttes inden årets udgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afstemningen kommer samme uge, som de tyske og franske landbrugsministre sammen har udsendt en erklæring om, at også de støtter en fastfrysning af støtten på 2013-niveau. Tyskland er den største bidragyder til budgettet, mens Frankrig er det land, som får flest landbrugsstøttekroner. Til sammen er de to lande svære at komme udenom, når de først har dannet blok, hvilket de ikke lægger skjul på, at de har.

”De to ministre er overbevist om nødvendigheden af at fortsætte deres nære og tillidsfulde samarbejde, særligt i den sidste fase af forhandlingerne om landbrugsreformen og den flerårige finansielle ramme,”  skriver de i erklæringen.

Cypern ville skære

Det cypriotiske formandskab konkluderede ellers skråsikkert i slutningen af august, at der skulle skæres i alle store politikområder, og at både den direkte støtte og landdistriktsmidlerne måtte holde for. Det kommer nu på en alvorlig prøve.

 I parlamentets landbrugsudvalg er der stor opbakning til at holde landbrugsbudgettet på så højt et niveau som muligt.

- Vi må ikke glemme, at landbruget er meget vigtigt, og at budgettet for den fælles landbrugspolitik skal være i overensstemmelse med ambitionerne i reformen, siger Paolo De Castro, den socialdemokratiske formand for landbrugsudvalget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig understreger det konservative medlem af udvalget, Michel Dantin, at de vil vide, hvor mange penge der er at rutte med, før de vil komme med deres endelige bud på indholdet af den reform af landbrugspolitikken, som foregår samtidig.

- Der kommer ikke nogen aftale uden et budget, siger franske Michel Dantin.