Erhvervskunder - herunder landbrugskunder - mærker ifølge Børsen, at realkreditinstitutterne er i færd med at stramme omkostningsskruen voldsomt.

Organisationerne kender flere eksempler på, at bidragssatser er hævet uden varsel med op til et halv procentpoint.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den aktuelle bølge af bidragsstigninger vurderes hos Landbrug & Fødevarer alene at koste dansk landbrug 600 millioner kroner årligt. Både hos Landbrug & Fødevarer og hos Dansk Erhverv er vurderingen ifølge Børsen, at de stigende bidragssatser kan koste konkurser.

Dansk Erhverv har beregnet, at de seneste års stigninger i bidragssatser har kostetvirksomheder og husejere 3,4 milliarder kroner. Omkostningerne til bidragssatser er ifølge Dansk Erhverv steget med 63 procent for erhvervslivet siden sommeren 2008, hvilket svarer til en årlig ekstraudgift på en milliard kroner. Dansk Erhverv har berenet at de stigende bidragssatser koster 2.300 arbejdspladser i år.

Formanden for Realkreditforeningen, Carsten Nøddebo, der er adm. direktør i Realkredit Danmark, erkender i Børsen, at der er skruet op for bidragssatserne, men han mener, at stigningerne er rimelige og henviser samtidig til, at renterne i samme periode er faldet.

Børsen har talt med landmand Søren Lundager Just fra Vildbjerg ved Herning. Han har i løbet af et halvt år fået fordoblet bidragssatsen på sit realkreditlån. Han stiller sig uforstående over for, at realkreditinstitutterne bliver ved med at hæve bidragssatserne, og han vurderer, at det i sidste ende kan komme til at koste realkreditinstitutterne tab, fordi det kan resultere i, at flere ikke kan betale terminen.