Lyt til artiklen:

DLR: Jordpriser drives op af andet end landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:33

DLR har netop offentliggjort sin årsrapport for 2023, og direktør Jens Kr. A. Møller konstaterer i ledelsesberetningen, at året blev et mere stabilt år end 2022, der var præget af inflation og rentestigninger.

Han glæder sig over, at blandt andet en tilfredsstillende udlånsvækst og fortsat lave nedskrivninger samt stort afkast fra fondsbeholdninger har bidraget til et resultat på 1797 millioner kroner - det bedste i DLR's historie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men han ser også fremad og kommer i beretningen med en forsigtig vurdering af betydningen af en kommende CO2-afgift.

CO2-afgift

Jens Kr. A. Møller vurderer, at landbruget med stor sandsynlighed bliver pålagt en CO2e-afgift på de biologiske processer, men hæfter sig ved, at afgiften trods alt "skal samtænkes med bredt funderede, langsigtede løsninger på Danmarks klima- og naturudfordringer således, at der også fremover er grundlag for fødevareproduktion i Danmark".

Men Jens Kr. A. Møller vurderer dog, at afgiften alligevel kan få stor betydning for lønsomheden i de forskellige driftsgrene, ikke mindst for mælkeproducenterne.

Jordpriser stiger

DLR bemærker, at jordpriserne steg gennem 2023 over en bred kam, og selskabet konstaterer, at priserne er påvirket af andet end landbrugets efterspørgsel.

"Det var ikke kun landbrugets indtjening, der drev priserne op. Også efterspørgsel efter landbrugsjord til infrastruktur, energiproduktion og skovrejsning fik priserne til at stige. Den yderligere efterspørgsel ventes at fastholde en opadgående prisudvikling", skriver Jens Kr. A. Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre rustet

Landbruget var ifølge DLR påvirket af det højere renteniveau i 2023. Men en god indtjening gennem flere år har gjort det muligt for landbruget at nedbringe gælden betydeligt.

"I perioden 2017 til 2022 blev den samlede gæld således reduceret med 53 milliarder kroner til 285 milliarder kroner ved periodens udgang. Dermed står landbruget væsentligt bedre rustet til det højere renteniveau end for blot få år siden", vurderer DLR.