Strategi-udspillet med titlen ”Retten til et bedre liv” nedprioriterer betydningen af retten til mad, mener Ulandsudvalget i Økologisk Landsforening. De spørger, om ministeren har skiftet holdning fra tidligere udtalelser?

- Det er med overraskelse og undren, at vi noterer, at områder som Fødevaresikkerhed og Landbrugsudvikling er blevet nedprioriteret. Samt at ”Fødevaresikkerhed, landbrugsudvikling og modstandskraft” ikke længere er et selvstændigt prioriteringsområde i strategien, siger Bjarne Larsen, formand for Ulandsudvalget i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Retten til mad er en grundlæggende forudsætning for, at civilsamfundet kan udfolde sig og bidrage til en demokratisk udvikling. Når man samtidig ved, at vækst i landbrugssektoren har større effekt på den økonomiske udvikling end andre sektorer, så giver fødevaresikkerhed som prioriteringsområde i høj grad mening", skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

- Vi mener, at retten til et bedre liv hænger uløseligt sammen med retten til mad. Økologisk Landsforening mener derfor, at ”Fødevaresikkerhed, landbrugsudvikling og modstandskraft” må formuleres som et prioritetsområde i Danmarks udviklingsstrategi og udviklingspolitik, siger Bjarne Larsen.

Ifølge Verdensbankens ”World Development Report” fra 2008 viser landesammenligninger, at vækst i BNP, der stammer fra øget produktion i smålandbrug, mindst er dobbelt så effektiv i at reducere fattigdom, som vækst i BNP, der stammer fra andre sektorer.