Sidste år var Folketinget helt splittet, da VK-regeringen hævede gebyrerne for at klage til Natur- og Miljøklagenævnet. Nu vil miljøminister Ida Auken (SF) sænke gebyrerne - og denne gang møder forslaget bred opbakning. Det skriver altinget.dk.

Opbakningen skyldes dog især, at det lavere klagegebyr er en del af et lovforslag, som skal sikre, at klagerne afvikles hurtigere og mere effektivt i klagenævnet. Det vil både Venstre og Liberal Alliance bakke op om, når lovforslaget bliver førstebehandlet i dag, fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget betyder, at det ikke længere skal koste 3.000 kroner for firmaer og organisationer, når de klager til nævnet. I stedet fastsættes prisen til 500 kroner, som fortsat betales tilbage, hvis klageren får medhold.

Det var VK-regeringen, som indførte det høje gebyr for at nedbringe antallet af klager, der hober sig op i nævnet. Venstres miljøordfører, Henrik Høegh, ærgrer sig over, at gebyret nu igen ændres.

- Det betyder, at klageren vil overveje mindre grundigt, om det er relevant at klage. Men der er så mange andre gode ting i dette lovforslag, at det umiddelbart ser ud, som om vi kan støtte det, siger han til altinget.dk.

Landmænd skal ikke vente i årevis

Det lavere sagsgebyr er en mindre del af et lovforslag, som skal gøre sagsbehandlingen i Natur- og Miljøklagenævnet hurtigere og mere effektivt. Ændringerne bygger især på anbefalinger fra et ekspertudvalg, som kom med en række anbefalinger sidste forår.

En af ændringerne er, at det skal være sværere for klagenævnet at sende klagen tilbage til fornyet behandling i kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der for eksempel er klaget over en landmands planer om en udvidelse af produktionen, mindsker vi nu risikoen for, at han skal vente flere år på en afklaring. Jeg vil sikre en hurtig og effektiv sagsbehandling, der gør det mindre besværligt og tidskrævende at klage, siger Ida Auken til altinget.dk.