Det er den danske stat, der har mest i klemme i fusionen mellem Aarhus Lokalbank og Vestjysk Bank. Alligevel slipper banken for samme række af omfattende krav, som andre kriseramte banker i lignende situationer er blevet mødt med. Det skriver Morgenavisen Jyllands-posten.

- Det er utilfredsstillende, at staten ikke stiller mere håndfaste krav. Staten burde blandt andet kræve omfattende ændringer i ledelsen i de to banker og sørge for, at der kommer folk udefra med et helt nyt syn på tingene. Når staten har så meget på spil, er det nødvendigt at rydde op, siger professor i finansiering ved CBS Finn Østrup til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere er der blevet stillet store krav til styrkelse af kapitalgrundlaget og markante ændringer i ledelsen i kriseramte banker - herunder Amagerbanken.

De krav er blevet stillet af staten og Finansiel Stabilitet, men det bliver ikke tilfældet for fusionen mellem Vestjysk Bank og Aarhus Lokalbank, hvor staten både kommer til at eje aktier for et trecifret millionbeløb og har garanterede lån for knap ni milliarder kroner i klemme.

Staten bør stille større krav

Vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF) har understreget, at statens eneste krav til fusionsbanken er at indstille tidligere Sydbank-direktør Carsten Andersen som bestyrelsesformand, og det er ifølge kritikerne på ingen måde nok.

Selv om det er prisværdigt, at staten vil beskytte finansmarkedet mod endnu et bankkrak, efterlyser direktør i Dansk Aktionærforening, Charlotte Lindholm, at staten stiller flere krav:

- Vi har set en række andre banker blive mødt med særlige krav, så det er svært at se, hvorfor disse to skal gå fri. Staten er nødt til at agere som professionel storinvestor og skære igennem og stille de krav, som de private aktionærer ikke magter, siger hun til Jyllands-Posten.