Vand transporterer nærings- og affaldsstoffer og medvirker til foderoptagelsen foruden at regulere dyrets temperatur. Giv derfor rigeligt med vand til både kalve, kvier, lakterende køer og goldkøer.

Hvad er det vigtigste fodermiddel i din foderplan? Svaret er det samme for dig som hos alle dine kollegaer - nemlig vand.

Oftest taler vi om tilsætning af vand til vores fuldfoder for at få et mere kompakt foder eller et stabilt tørstofindhold. Men det vand som koen optager ved siden af foderet er faktisk det allervigtigste næringstof og vi bør derfor altid have fokus på optaget af væske hos kalve, kvier og goldkøer - og altså ikke kun hos de lakterende køer.

Ved fravænning og flytning er kalven udsat for stress - en tilstand hvor kroppens celler har endnu mere brug for væske end normalt.

Annedorte Jensen

Vandets vigtige funktioner

Vand er et af de mest betydningsfulde næringstoffer, der findes i kroppen. Kroppens celler består delvist af vand, og vandet bruges derved både til transport af næringstoffer men også til de affaldsstoffer der skal transporteres ud af kroppen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind