Der er langt fra Andesbjergene i Sydamerika til det noget fladere danske landskab. Men det forhindrer ikke landmændene herhjemme i at kaste sig over dyrkningen af afgrøden quinoa, som ellers primært bliver dyrket i det sydamerikanske højland. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsens seneste opgørelse over, hvad der dyrkes i Danmark i 2018, viser en eksplosiv vækst i dyrkningen af det proteinrige frø, som blandt andet kan anvendes i salater, brød og vegetarbøffer. Og det skyldes ikke mindst, at landbruget herhjemme er omstillingsparat og markedsorienteret, forklarer Knud Bjerre, der er specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi håber, at vi på sigt kommer til at tjene penge på quinoaen, men vi gør det også, fordi det er spændende at være med til at drive en ny udvikling.

Søren Jespersen - landbrugsleder

- Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op, siger han.

Lolland-Falster går foran

I 2018 har de danske landmænd sået i alt 158 hektar quinoa. Dermed er der sket en mangedobling af quinoaarealet på ganske få år, siden Landbrugsstyrelsen for første gang registrerede quinoa som en selvstændig afgrøde i 2015. Dengang blev der dyrket knap seks hektar sammenlagt i Danmark, men siden har udviklingen taget fart.

Det er især landmænd på Lolland-Falster, som dyrker quinoa. 19 af landets 30 kommercielt dyrkede quinoamarker ligger på de to øer. En af de bedrifter, der har kastet sig over den sydamerikanske plante, er Krenkerup Gods på Lolland. Det er kun andet år, godset har forsøgt sig med quinoa på markerne, og derfor er det for tidligt at sige, om det bliver en kommerciel succes. Men uanset hvad, er det interessant at prøve nye afgrøder af, forklarer landbrugsleder Søren Jespersen.

- Vi håber, at vi på sigt kommer til at tjene penge på quinoaen, men vi gør det også, fordi det er spændende at være med til at drive en ny udvikling. Det tager noget tid at få en regulær produktion op at stå, men foreløbig ser det ud til at blive et fint quinoa-år, og planterne kan indtil videre godt klare tørken, siger han.